latinica  ћирилица
05/03/2018 |  17:03 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Након 23 године избјеглице из БиХ и Хрватске добиле станове у Београду

У београдском насељу Овча, избјеглицама са територије Босне и Херцеговине и Хрватске уручени су кључеви 235 станова. Станови су изграђени у оквиру Регионалног стамбеног програма, а средства су обезбијеђена донацијама и из буџета Града Београда.
Београд- станови за избјеглице - Фото: РТРС
Београд- станови за избјеглицеФото: РТРС

Камен-темељац за ово насеље положен је у септембру 2016. године. Међу првима је кључеве свог стана добила породица Тинтор из Варивода, која је 1995. године пронашла спас у Србији. Од тада, до данас, промијенили су безброј подстанарских соба и станова.

"Било је ту, стварно, различитих смјештаја, влаге и хладноће, то ме је увијек пратило...Сада сам срећна што ћемо бити у топлом и што нема влаге. То ми је најбитније. каже Милена Тинтор, самохрана мајка троје дјеце.

Вриједност овог пројекта износи 9,8 милиона евра, што је само дио цјелокупних инвестиција за ову намјену. У току је изградља већег броја станова за избјеглице.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је на церемонији уручења кључева да је поносан што је Србија успјела да заврши овај велики пројекат који ће обезбиједити дом великом броју људи и почетак новог и растерећенијег дијела живота.

Дачић је нагласио да је Србија, полазећи од потреба избјеглица, прије свега, неопходности остварења и заштите њихових права, истрајавала на напорима у проналажењу одрживих рјешења, свјесна да је практична помоћ уједно и најефикаснија, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

Послије Сарајевске конференције 2012. године, било је доста оних који су изражавали сумњу у пројекат интеграције.

“Ово је искуство најбољи начин за све оне који не вјерују, да кад се укључе донатори, државне институције и локалне власти, да један од пројеката мора бити интеграција, јер један број људи сигурно и не жели да се врати", рекао је Давор Чордаш, министар иа избјеглице и расељена лица Републике Српске.

Осим ових усељених и станова у изградњи, постоји и фонд за трећи пројекат Регионалног стамбеног програма, намијењен избјеглицама које бораве у Београду. У њему је прикупљено 13,6 милиона евра, што је новац за изградњу више од 700 станова на територији главног града Србије.