latinica  ћирилица
05/03/2018 |  18:14 ⇒ 20:46 | Аутор: РТРС

Локални избори владајућем СНС-у донијели историјски успјех (ВИДЕО)

Најављени као потенцијално преломна тачка, београдски избори владајућем СНС-у донијели су историјски успјех. Од укупно 110 мјеста у градском парламенту, листа Александра Вучића, према званичним, али још прелиминарним резултатима, освојила је чак 64.
Графика - Фото: РТРС
ГрафикаФото: РТРС

Од укупно 1,6 милиона грађана са правом гласа, њих око 820.000 хиљада, или нешто више од 51 одсто, изабрало је Александра Вучића. Иако на изборима који су сматрани потенцијално преломним за његову странку није учествовао, био је централна фигура и својом листом однио убједљиву побједу. Да владају Београдом напредњаци су практично сами себи довољни.

"Мислим да су људи показали да желе наставак промјена које смо проводили током пољедње четири године, а не повратак у доба задуживања и малверзација. Ова побједа инспирисаће још промјена, бржи развој и бољи животни стандард грађана. Ову побједу није било лако остварити”, истакао је Вучић.

Највећу помоћ Вучићевој листи, сматрају и аналитичари, дала је разједињеност опозиције. Чак 22 од 24 изборне листе састављене су из редова опозиције и управо то их је, сматра се, највише коштало. У складу са анкетама, најпопуларнији опозиционар у главном граду Србије је бивши градоначелник Драган Ђилас.

"Александре Вучићу, говорићу у првом лицу, а односи се на све нас. Требаће ми много мање времена да те смијеним са власти, него што је теби требало да ме смијениш у Београду", поручио је Ђилас.

Од укупно 24 листе, чак 14 их није освојило више од један одсто гласова. Испод цензуса тако је остала скоро четвртина гласова. Уз став да су бирачи показали да желе стабилност, политички аналитичар Дејан Вук Станковић сматра и да велики број листа показује политичку и демократску незрелост.

"Велики број листа показује да људи нису свјесни тога колико је политика озбиљан и захтјеван посао и олако се кандидују рачунајућуи на засићеност грађана конвенционалним политичким странкама, што незадовољством, што латентно постоји код једног дијела бирача", каже Станковић.

Уз Београђане, бирали су и грађани Аранђеловца, Бора и Севојна. У сва три мјеста, према прелиминарним резултатима, листе око напредњака освојиле су више од 50 одсто гласова и имаће апсолутну власт у локалним парламентима.