latinica  ћирилица
05/03/2018 |  21:05 | Аутор: РТРС

Ерјавец: Све спремно за тужбу против Хрватске

Словеначки министар спољних послова Карл Ерјавец изјавио је данас да је Министарство припремило све што је потребно за тужбу против Хрватске због непоштовања арбитражне пресуде о граници и европско право, о чему би Влада Словеније ускоро требало да обавијести Европску комисију.
Карл Ерјавец - Фото: илустрација
Карл ЕрјавецФото: илустрација

Ерјавец је појаснио да је у припреми писмо за Европску комисију, с правним елементима тужбе против Хрватске, да је његово министарство сарађивало с једном француском адвокатском фирмом и правником Аленом Пелеом, који је Словенију и раније заступао у арбитражном процесу.

"У Словенији имамо веома мало правних стручњака из те области, зато смо ангажовали најбољу страну адвокатску фирму за област европског права", рекао је Ерјавец, преносе медији.

Он је најавио да ће писмо Европској комисији бити послато одмах након што премијер Миро Церар о садржају правних поступака против Хрватске обавијести парламентарни Одбор за спољну политику и тиме обезбиједи ширу политичку подршку.

Словенија је 30. децембра почела да примјењује арбитражну одлуку о граници са Хрватском, према којој јој припада 80 одсто Пиранског залива и добила је коридор до међународних вода.

Хрватска, која је прије саопштавања одлуке изашла из поступка арбитраже, не признаје одлуку Арбитражног суда.

Извор: СРНА