latinica  ћирилица
05/03/2018 |  21:15 | Аутор: РТРС

Ограничење тржишта рада за Хрватске држављане до 2020. године

Влада Аустрије намјерава од Европске комисије да затражи да до 2020. године буде продужен прелазни период током којег грађани Хрватске немају потпуно отворен приступ аустријском тржишту рада.
Аустрија - Фото: AFP
АустријаФото: AFP

"Продужење ограничења приступа аустријском тржишту рада за држављане Хрватске према мишљењу аустријске Владе смислено је због више разлога", рекао је портпарол аустријског канцелара Себастијана Курца за агенцију АПА.

Као један од разлога наведен је велики број незапослених хрватских држављана који живе у Аустрији, преносе хрватски медији.

"Већ сад биљежимо натпросјечно велики број Хрвата у Аустрији који су без посла. И зато се може полазити од тога да пријевремено отварање тржишта рада за држављане ове земље не би резултирало повећањем броја стручњака и висококвалификованих него повећањем броја незапослених", истиче се у образложењу Владе.

Из аустријске Владе објашњавају да је и сада, када је тржиште рада за раднике из Хрватске дјелимично затворено, послодавцима из Аустрије могуће запослење хрватских радника у више од 60 занимања која су у Аустрији дефицитарна.

Влада тренутно испитује и додатне изузетке за сезонске раднике у туризму, као и за проширење листе занимања која су изузета од ограничења.

Ову одлуку народњачко-слободарске Владе подржала је и социјалдемократска опозиција.

Земље ЕУ имају право да ограничити приступ држављанима нових чланица Уније до пет година.

Након тога могуће је ограничење једино ако би потпуно отварање граница негативно утицало на домаће тржиште рада.

Уколико Брисел одобри аустријски захтјев, ограничење приступа тржишту рада за хрватске држављане трајало би до 1. јула 2020.

Извор: СРНА