latinica  ћирилица
06/03/2018 |  10:01 | Аутор: РТРС

Влаховић: Привреде Републике Српске и Србије су ослоњене једна на другу

Да би Србија и Република Српска изградиле висококонкурентну привредну структуру, потребно је спровести низ економских мјера, те реформе образовања, здравства и државне администрације, истиче предсједник Савеза економиста Србије Александар Влаховић.
Александар Влаховић - Фото: Screenshot
Александар ВлаховићФото: Screenshot

Према његовим ријечима, привреде и Републике Српске и Србије неминовно су окренуте ка региону, као и према тржиштима земаља ЕУ, јер су домаћа тражња као и ниво домаћих инвестиција недовољни за обезбјеђивање значајнијег раста бруто домаћег производа. Влаховић каже да извоз као компонента раста и ниво страних директних инвестиција умногоме одређују достизање ултимативног циља - одрживи раст.

Он сматра да је неке фирме потребно реструктурисати и дјелимично приватизовати, а завршити приватизацију других како би биле оспособљене за нови инвестициони циклус. То ће позитивно утицати на укупне инвестиције, чиме би био обезбијеђен економски раст од четири и више процената годишње.

"Без завршетка посла на реструктурисању великих предузећа, не може бити унапређена укупна конкурентност привреде, па је неопходно у континуитету радити на побољшању услова пословања", наглашава Влаховић.

Наглашава да је потребно обезбедити финансијску и фискалну дисциплину на микронивоу, равноправност свих учесника на тржишту, ефикаснију заштиту својине и уговора како би се постигао ангажованији приступ предузетника појединца.

Извор: СРНА