latinica  ћирилица
06/03/2018 |  11:29 ⇒ 14:00 | Аутор: РТРС

Сребренички одбор СНСД-а позива на мир и толеранцију

Сребренички одбор СНСД-а позвао је грађане на мир и толеранцију, а локалну власт да извршава обавезе у складу са законом, након што су бошњачки одборници напустили сједницу локалне скупштине незадовољни приједлогом СНСД-а да највеће општинско признање - Плакета са златним грбом буде додијељено предсједнику Републике Српске Милораду Додику.
Сребреница - конвенција СНСД-а -
Сребреница - конвенција СНСД-а

"Сребреници је потребан мир и компромис и не желимо сценарио који би то нарушио у овој безбједносно осјетљивој средини", наводи се у саопштењу СНСД-а.

Из ове странке поручују да су спремни да заједно са одговорним бошњачким политичарима спријече реализацију сценарија којим се планира угрожавање мира и институција општине и Републике Српске, те да граде боље односе и, уз максимално међусобно уважавање, раде на изградњи боље будућности за све становнике ове општине.

У Општинском одбору СНСД-а кажу да анализирају новонасталу ситуацију, али и ситуацију у Сребреници од 2000. године.

Општински одбор СДА је у саопштењу позвао бошњачке одборнике да не присуствују свечаној сједници Скупштине општине Сребреница, 11. марта, на којој би Додику требало да буде уручено општинско признање.

Из СДА позивају и представнике међународних организација да преиспитају сарадњу са начелником општине Сребреница Младеном Грујичићем због, како су навели, "додјеле признања човјеку који се налази на америчкој црној листи".

Они су оптужили Додика за наводно величање ратних злочинаца и непоштивање судских пресуда.

Бошњачки одборници напустили су јуче сједницу локалног парламента након што су српски одборници одлучили да одликовање буде додијељено Додику поводом предстојећег Дана општине - 11. марта.

Владајућу коалицију у Сребреници чинили су одборници СНСД-а и СДА, уз подршку ДНС-а, СДС-а и СБиХ.

Извор: СРНА