latinica  ћирилица
06/03/2018 |  11:49 ⇒ 13:36 | Аутор: РТРС

Несташица огрјевног дрвета, метар и до 100 КМ (ВИДЕО)

Зима која се одужила, праћена ниским температурама, донијела је велике проблеме домаћинствима која се грију на дрво. Због несташице и велике потражње за огрјевним дрветом, овај енергент је поскупио, а цијена за кубни метар достиже и 100 КМ. Нагла поскупљења осуђују удружења за заштиту потрошача, али и грађани.
Дрва за огријев - Фото: РТРС
Дрва за огријевФото: РТРС

Иако је дрва за огријев на вријеме обезбиједила, приједорска породица Радуловић у великом је проблему. Залихе су потрошене, а због јаке зиме која се одужила, да би загријали домаћинство и пословни објекат принуђени су да ових дана купују дрво, и то по цијени знатно вишој од оне у сезони.

- Метар дрва кошта од 80 до 100 КМ. И то је безизлазно стање, идемо у минус до априла - каже Рада Радуловић.

Док потрошачи, због наглог поскупљења огрјевног дрвета, сабирају минусе у новчанику, трговци убиру екстра профит. За раст цијене, кажу, постоје јасни разлози- недавно поскупљење горива, али и лоше вријеме и висок снијег, који отежавају сјечу и припремање дрвета.

Послије низа поскупљења, ово је само још један удар на буџет становништва, категорични су у приједорском Удружењу за заштиту потрошача.

- Сада ће користити прилику, какви су услови тако ће и те цијене ићи горе, што свакако није добро из угла потрошача. Сматрамо да не треба тако драстично да се повећавају цијене - каже Муриса Марић, предсједница овог удружења.

И док се трговци огријевом надају што дужој зими и додатној заради, крајњи потрошачи са зебњом очекују прољећно сунце и што скорији крај гријне сезоне. Ове године их је скупо коштала.