latinica  ћирилица
06/03/2018 |  12:47 | Аутор: РТРС

Унаприједити систем безбједности саобраћаја увођењем нове опреме

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Бањалуци да је важно унаприједити систем безбједности саобраћаја увођењем нове технологије и опреме.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Цвијановићева је нагласила да је приоритет смањити број саобраћајних несрећа и погинулих на путевима Српске, а повећати број возача који поштују прописе.

Она је рекла да је то важније од прихода који се остварују наплатом казни.

- Бавили смо се прикупљањем ових прихода и раније кроз дебате на Влади на начин да ли треба да буду само приходи Министарства унутрашњих послова или буџета, а да се онда испостављају МУП-у за одређене капиталне инвестиције, набавке, усавршавање, односно унапређење опреме и тај дио остаје да се види - рекла је Цвијановићева новинарима.

Министар унутрашњих послова Драган Лукач рекао је да набавка радара за МУП није први примјер јавно-приватног партнерства, те да су за то предвиђене законске и уставне могућности.

Он је навео да МУП већ има уговоре у оквиру јавно-приватног партнерства за камере за контролу брзине на двије локације у Бањалуци, те да ревизија никада није дала ниједну примједбу.

Лукач је нагласио да јавно-приватно партнерство функционише у свим државама, а да је жеља МУП-а Српске да посредством ових радара допрнесе безбједности саобраћаја у Српској.

- Од око 2.500 људи које контролишемо у саобраћају од 500 до 600 људи вози под утицајем алкохола. То су невјероватне ствари. Људи не поштују прописе - рекао је Лукач.

Према његовим ријечима, БиХ је на врху листе европских земаља када је ријеч о броју погинулих на путевима.

Извор: СРНА