latinica  ћирилица
06/03/2018 |  14:47 ⇒ 15:55 | Аутор: РТРС

Ђокић: Измјене Стратегије развоја сектора енергетике пред Владом Српске

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је данас да би Влада Републике Српске ускоро требало да разматра измјене и допуне Стратегије развоја сектора енергетике до 2035. године, након чега ће бити упућена у парламентарну процедуру.
Петар Ђокић - Фото: СРНА
Петар ЂокићФото: СРНА

Ђокић је појаснио да је Српска једина у БиХ донијела ову стратегију до 2030. године, али да су урађене измјене и допуне до 2035. године којима је прецизније дефинисан стратешки правац развоја сектора енергетике у Републици Српској. Он је навео да овај документ са истом стратегијом у Федерацији БиХ треба да се споји у један докуменат, односно енергетску стратегију БиХ.

Коментаришући негативно пословање "Хидроелектрана на Врбасу" у прошлој години у износу од 17 милиона КМ, Ђокић је рекао да је то посљедица, прије свега, лоше хидролошке ситуације.

"Дуги период суша је омогућио мали прилив воде на овим објектима због чега су они морали бити изван погона", истакао је Ђокић.

Он је изразио очекивање да се таква ситуација неће поновити ове године.

"Први мјесеци ове године показују да је дошло до хидролошке стабилизације и да је максимална производња на свим овим објектима", закључио је Ђокић.

Извор: СРНА