latinica  ћирилица
06/03/2018 |  15:39 | Аутор: РТРС

Почиње испорука сировине "Дестилацији" Теслић

Директор Јавног предузећа "Шуме Републике Српске" Ристо Марић истакао је да је постигнут договор са руководством Хемијске индустрије "Дестилација" Теслић, те да ће им у наредних пет до десет дана почети испорука до осам возила сировине, како би покренули производњу.
Дестилација Теслић - Фото: РТРС
Дестилација ТеслићФото: РТРС

Марић је нагласио да ће бити обезбијеђена динамика испоруке ниже вриједних шумско-дрвних сортимената из оних шумских газдинстава која нису погођена временским неприликама.

"За проблем `Дестилације` криви су сви у јавном предузећу. Прије два дана смо имали састанак у Влади Српске, на којем је речено да се морају испоштовати сви уговори шумских газдинстава са `Дестилацијом`, те да ће они који не буду поштовали уговор о испоруци сировине овом предузећу бити смијењени у првом полугодишту ове године", рекао је Марић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је навео да је проблем са испоруком сировина настао због тога што су потребе дрвопрерађивача изнад могућности "Шума".

"Кад бисмо имали етат од три милиона кубика, могли бисмо да то продамо купцима. У посљедње двије године имамо три топлане којима треба 160.000 кубика ниже вриједних шумско-дрвених сортимената, а имамо и новог купца предузеће `Силикон` из Мркоњић Града, којем је потребно 40.000 кубика дрвета", рекао је Марић.

Он је додао да је дошло до мањка количина које су потребе дрвопрерађивачима, цјепачима, онима који раде сјечку и пелет, те да сви они траже оно што им недостаје, а да "Шуме" немају потребну сировину да им је испоруче.

Извршни директор за комерцијалне послове "Шума" Славен Гојковић истакао је да су се директори појединих шумских газдинстава, који снабдијевају сировином "Дестилацију", жалили јер због ниских цијена испоруке према овом предузећу трпе штету.

"Половином године смо кориговали цијене, али до краја године нисмо успјели да испоштујемо испоруку уговорених количина сировина, због чега је и настао проблем у `Дестилацији`", навео је Гојковић.

Директор Хемијске индустрије "Дестилација" из Теслића Ново Шкребић изјавио је данас да се нада да ће овај пут бити испуњена обећања која је добио од представника предузећа "Шуме Републике Српске" и ресорног министарства у вези са наставком рада "Дестилације".

Он је рекао да је производња обустављена, да су сва три производна погона захлађена, али да их одржавају у топлом режиму, како не би морали приступити ремонту постројења.

Предсједник Синдикалне организације Хемијске индустрије "Дестилација" Синиша Ђурђевић најавио је примјену синдикалних видова заштите права радника ове компаније, уколико се не поправи ситуација са снабдијевањем дрвним сортиментима и угрози егзистенција запослених.

Извор: Срна