latinica  ћирилица
06/03/2018 |  16:18 | Аутор: РТРС

Савјет министара о оспособљавању цивилних заштита за поплаве

Савјет министара усвојио је данас информацију Министарства безбједности о реализацији Програма помоћи за превенцију, спремност и одговор на поплаве земљама западног Балкана, Албанији и Турској – ИПА "Фладс" /ФЛООДС/.
Савјет министара БиХ - Фото: РТРС
Савјет министара БиХФото: РТРС

Министарство безбједности ће у складу са Оквирним законом о заштити и спасавању људи и материјалних добара од природних и других несрећа у БиХ предузети активности за формирање мјешовите специјализоване јединице за заштиту и спасавање, саопштено је из Савјета министара.

У саопштењу се наводи да је надлежним органима за цивилну заштиту и владама Федерације БиХ, Републике Српске и Брчко дистрикта препоручено да подрже ове активности.

У усвојеној информацији се наводи да је ИПА средствима ЕУ финализован процес набавке опреме и оспособљавања за три модула цивилне заштите, и то спасавање на води, у којем учествује Цивилна заштита ФБиХ, заштите од поплава пумпама великог капацитета у којем учествује Управа Цивилне заштите Републике Српске и одбрана од плавног таласа баријерама у којем учествује Одјељење јавне безбједности Брчко дистрикта.

На сједници Савјета министара усвојен је извјештај Министарства спољне трговине и економских односа о спроведеним активностима на реализацији Акционог плана за заштиту од поплава и управљање ријекама у БиХ 2014-2017, за период јуни 2016-јуни 2017. године, те донио више закључака како би се обезбиједило његово потпуно спровођење.

Продужено је важење овог акционог плана до краја 2021. године, када је предвиђено доношење планова управљања водним подручјима у БиХ у другом планском циклусу, као и управљања ризиком од поплава у цијелој БиХ.

Извјештај даје преглед реализованих активности у спровођењу шест кључних мјера и више од 20 подмјера у сектору вода у БиХ, а кључне мјере односе се, између осталог, на санирање штете настале од поплава, ерозија и бујица у 2014. години, те усклађивање система заштите од поплава у БиХ са Директивом ЕУ о процјени и управљању ризицима од поплава.

Одлучено је да министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић потпише Посебни споразум са Шведском агенцијом за развој и сарадњу за потребе спровођења посебног пројекта "Јачање извозног потенцијала и побољшање конкурентности пољопривредних произвођача из БиХ".

На овај начин се омогућава Канцеларији за ветеринарство БиХ да настави активности у вези са вакцинацијом малих преживара против бруцелозе у 2018. години с циљем заштите здравља у БиХ.

Савјет министара усвојио је информацију Министарства за људска права и избјеглице о резултатима истраживања које се односи на разлоге неспровођења циља три Ревидираног акционог плана БиХ о образовним потребама Рома који гласи "Очување и промовисање ромског језика, културе и историје".

Министарство за људска права и избјеглице покренуће активности за доношење новог оквирног акционог плана о образовним потребама Рома с циљем очувања језика, културе, историје и традиције Рома, а који би имао уједначене стандарде за сва надлежна министарства, наводи се у саопштењу.

Извор: Срна