latinica  ћирилица
06/03/2018 |  16:22 | Аутор: РТРС

Париз и Лондон траже ванредно засједање о неуспјеху примирја

Француска и Велика Британија захтијевају ванредно засједање Савјета безбједности УН како би се разговарало о неуспјеху примирја у Сирији у трајању од 30 дана, изјавили су дипломатски извори.
Савјет безбједности УН-а (Фото: https://pbs.twimg.com) -
Савјет безбједности УН-а (Фото: https://pbs.twimg.com)

Очекује се да ће састанак Савјета безбједности УН бити организован сутра, а да ће тема бити ваздушни напади и сукоби у сиријској источној Гути, који су настављени упркос примирју које је Савјет затражио прије десет дана.

Савјет безбједности УН је 24. фебруара једногласно усвојио резолуцију којом се захтијева једномјесечни прекид сукоба, како би се омогућила достава хуманитарне помоћи и евакуација болесних и рањених.

Први конвој помоћи стигао је јуче у подручје источне Гуте, али је операција прекинута усљед нових ваздушних напада у енклави, у којима је, према подацима организација за људска права, погинуло 68 цивила, пренио је АФП.

У ваздушним, артиљеријским и ракетним нападима у посљедњој енклави која је под котролом побуњеника погинуло је на стотине људи, док су насељена подручја уништена откако су напади почели 18. фебруара.

Према посљедњим подацима Сиријске опсерваторије за људска права, током офанзиве је убијено око 760 цивила, међу којима је најмање 170 дјеце.

Извор: СРНА