latinica  ћирилица
06/03/2018 |  16:25 ⇒ 16:32 | Аутор: РТРС

Слободану Владушићу награда "Лаза Костић"

Књижевна награда "Лаза Костић" биће ове године уручена Слободану Владушићу за књигу "Књижевност и коментари", објављену у издању "Службеног гласника" из Београда, саопштио је жири.
Слободан Владушић (Фото: clio.rs) -
Слободан Владушић (Фото: clio.rs)

Награда ће Владушићу бити уручена сутра послије отварања Сајма књига и Изложбе умјетности у Мастер центру Новосадског сајма.

Истог дана новоустановљено признање Новосадског сајма, које се додјељује за најбоље прозно остварење које спаја традицију и модерност, биће уручено Милошу Латиновићу за роман "Четири лудила", објављено у издању "Вулкана" из Београда.

Признање за Издавачки подухват године припашће новосадском "Платонеуму" за едицију "Културна баштина у Србији".

Награда за најбољу књигу у области књижевности за дјецу биће уручена Вулету Журићу за "Роман без ормана", који је објавио "Службени гласник".

Жири је донио одлуку да ове године буду додијељене три специјалне награде.

Добитници специјалних награда су Андрићев институт из Андрићграда за цјелокупну издавачку дјелатност, "Академска књига" из Новог Сада за објављивање двотомног дјела "Теорија комуникативног дјеловања" Јиргена Хабермаса и београдски "Службени гласник" за "Историју београдских светиња" Зорана М. Јовановића.

Жири је радио у саставу предсједник Фрања Петриновић и чланови Ђорђе Писарев и Зоран Ђерић.

Награда "Лаза Костић" додјељује се за најбоље књижевно остварење објављено између два новосадска сајма књига.

Та награда носи име по Лазару Лази Костићу /1841-1910/, српском књижевнику, пјеснику, адвокату, полиглоти, новинару, драмском писцу и естетичару.

Извор: Срна