latinica  ћирилица
06/03/2018 |  16:53 ⇒ 18:22 | Аутор: РТРС

Рибник: Пуштена у рад мини хидроелектрана "Медна" (ВИДЕО)

У Доњим Врбљанима, у општини Рибник званично је пуштена у рад мини хидроелектрана "Медна". У изградњу је уложено више од 20 милиона евра. Ова хидроелектрана једна је од три које је компанија "Интеренерго" изградила на ријеци Угар.
Хидроелектрана у Рибнику - Фото: РТРС
Хидроелектрана у РибникуФото: РТРС

Мини хидроелектрана "Медна" једна је у сектору малих хидроелектрана, која би на годишњем нивоу требало да производи око 21 хиљаду мегават-часова електричне енергије. 

Инсталисана снага овог енергетског објекта је 4,9 мегавата, што значи да има капацитет да снабдева струјом око 50 хиљада становника. 

Мјештани су задовољни. 

"Све што се производи добро је, нарочито у мом селу, Направљени су путеви, струја освјетљава кућу, машине", рекао је Стеван Ћук из села Доњи Врбљани.

"Одлично. То је требало пре 25 година још, да остане народ овдје. Нама је донијело и пут и све добро", додао је Миле Берић. 

Изграђено је неколико километара путне мреже, реконструисан дио нисконапонске мреже и обезбијеђено снабдијевање водом тог подручја. При градњи мини хидроелектране испоштовани су сви еколошки стандарди утицаја на животну средину и технолошка рјешења. 

"За Републику Српску је од великог значаја што је било укључено око 20 компанија са више стотина радника. Ово ће допринијети квалитетном снабдијевању електричном енергијом домаћих конзумената, али ће бити и у контигенту који се извози из Српске", нагласио је министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић.

"Ја мислим да овај пројекат може да буде водећи по томе што технолошке размјере су значајне и за регион, јер смо успјели да направимо да пумпа и има најмањи утицај на животну средину, јер је цјевовод цијели у тунелу", навео је Антон Папеж из компаније "Интеренерго" Словенија.

У реализацију пројекта, компанија "Интеренерго" ушла је захваљујући потписаним уговорима са Владом Српске, а очекују да ће у наредном периоду бити још сличних пројеката.