latinica  ћирилица
06/03/2018 |  17:33 ⇒ 21:49 | Аутор: РТРС

МУП Српске: Повећати безбједност учесника у саобраћају (ВИДЕО)

МУП Српске чини све и да повећа безбједност учесника у саобраћају. То је, кажу у Влади, важније од свих полемика о начину куповине контролних камера и расподјелe новца од казни, што је омогућено јавно-приватним партнерством.
Радари - Фото: РТРС
РадариФото: РТРС

Јавно-приватном сарадњом, прије неколико година постављене су камере за контролу брзине у Зеленом Виру код Бањалуке, познатом по великом броју страдалих учесника у саобраћају. Тако на приговоре о недавно усвојеном начину набавке опреме одговара министар Лукач.

"Досад је ревизија радила све те предмете и није ставила примједбе на то. Значи, ради се о истој ствари апсолутно", рекао је Лукач.

Лукач наглашава да би нова опрема требало да допринесе смањењу броја страдалих и материјалне штете, по чему смо у врху европске "црне" листе. Истиче да је то могуће постићи поштовањем саобраћајних прописа, чиме би био остварен најважнији циљ, иако би и приватни партнер и МУП остали без новца од казни. И премијерка понавља да је најважније, што прије, квалитетније заштитити учеснике у саобраћају.

"Оно што је битно, да ми унапређујемо наш систем безбједнности саобраћаја укључујући нове технологије, нову опрему, у крајњем случају и људе који се тиме баве", навела је предсједница Владе Републлике Српске Жељка Цвијановић.

Министар Лукач поновио је да Српска није имала новац да сама набави савремене камере. Подсјећа да је јавно-приватно партнерство, прије МУП-а, увео Универзитетски клинички центар Републике Српске у неколико послова, и Град Бањалука у изградњи нове Топлане.