latinica  ћирилица
06/03/2018 |  18:40 ⇒ 20:41 | Аутор: РТРС

Нова Форбсова листа: Безос најбогатији човјек на свијету, Лисин најбогатији Рус

Власник компаније Амазон Џеф Безос је најбогатији на свијету према новој листи часописа Форбс, преноси АФП. На врху листе Безос је замијенио оснивача и власника Мајкрософта Била Гејтса који је пао на другу позицију.
Џеф Безос - Фото: Getty Images
Џеф БезосФото: Getty Images

Амерички предсједник Доналд Трамп је такође на листи, а његово богатство је процијењено на 3,1 милијарду долара.

Захваљујући порасту вриједности дионица Амазона за 59 посто током посљедње године, Безос је скоро удвостручио своје богатство које се сада процјењује на око 120 милијарди долара, знатно више од Гејтсових 90 милијарди.

Ово је највећа разлика између прва два најбогатија човјека на свијету посљедњих година. Легендарни инвеститор Ворен Бафет је остао на трећој позицији, а на четврто мјесто се попео француски индустријалац Бернар Арно, који је прошле године био на 11. позицији и то захваљујући расту еура у односу на долар.

Власник и оснивач Фејсбука Марк Зуцкерберг је пети на листи.

Већински власник руске компаније за производњу челика НЛМК Владимир Лисин званично је најбогатији држављанин Русије, док на "Форбсовој" листи најбогатијих људи на свијету заузима 57. мјесто.

Како наводи "Форбс", нето вриједност НЛМК порасла је за три милијарде долара у односу на прошлу годину и сада је изнад 19 милијарди.

Други на листи најбогатијих Руса је власник руске компаније "Северстал" Алексеј Мордашов, док је на "Форбсовој" листи најбогатијих људи на свијету заузео 60. позицију нето вриједношћу од 18,7 милијарди долара.

На трећем мјесту на листи најбогатијих Руса налази се власник и оснивач руске фирме за производњу природног гаса "Новатек" Леонид Михелсон, а нето вриједност компаније се процјењује на 18 милијарди долара, пренио је ТАСС.

Укупна нето вриједност компанија руских милијардера процјењује се на 410,8 милијарди долара.

Извор: Фена, Срна