latinica  ћирилица
06/03/2018 |  19:00 | Аутор: РТРС

Суд прихватио снимак као доказ у поступку против Заева

Основни суд у Скопљу прихватио је снимак објављен на "Јутјубу" као доказ у поступку против премијера Зорана Заева кога Тужилаштво за организовани криминал терети за примање мита у вријеме док је био градоначелник Струмице.
Зоран Заев (Фото: tvkcn.net) -
Зоран Заев (Фото: tvkcn.net)

Судија Дарко Тодоровски образложио је да је снимак прибављен на законит начин и да може бити доказ у поступку.

Тодоровски је за особу која се појављује као саговорник на снимку са Заевим рекао да није ријеч о лицу са прикривеним идентитетом, односно тајном агенту како га је окарактерисала одбрана Заева.

Адвокати Заева претходно су затражили од Апелационог суда да одбаци снимак као доказ, али га је суд вратио на поновно разматрање, преносе скопски медији.

Заев је на данашњем суђењу, које је почело након двије године од покретања поступка, рекао да је невин и да је оптужба против њега бесмислена.

Он је оцијенио да је оптужница против њега конструисана да би се зауставило његово политичко дјеловање у вријеме док је био лидер опозиције.

Заев сматра да је ријеч о "смишљеној акцији преко тајног агента и македонског Министарства унутрашњих послова" да би он престао да "објављује истину за Македонију, односно прислушкиване разговоре".

Он очекује да ће након прегледаног доказа бити утврђено да је ријеч о прикупљању донација за Саборни храм у Струмици и његовом позиву бизнисменима да се укључе у донирање средстава.

Тужилаштво за организовани криминал подигло је оптужницу против Заева која га терети да је као градоначелник Струмице тражио око 160.000 евра од струмичког бизнисмена Ивана Николова Сачевалиева за легализацију грађевинског објекта.

Заев је против Сачевалиева поднио кривичну пријаву за лажно пријављивање и нуђење мита.

Извор: СРНА