latinica  ћирилица
06/03/2018 |  19:47 | Аутор: РТРС

IAAF пријети Русији трајном суспензијом

Међународна атлетска федерација (IAAF) саопштила је да би Русија трајно могла да буде суспендована, уколико кључне допинг реформе не буду испуњене.
Свјетска атлетска федерација (IAAF) -
Свјетска атлетска федерација (IAAF)

IAAF је још у новембру 2015. суспендовао Русију због наводног допинга спортиста уз подршку државе.

Очекивало се да ће Русија до новембра 2015. испунити реформе које је одредила Свјетска антидопинг агенција (WADA), али до тога још увијек није у потпуности дошло, наводи IAAF.

Русија је више пута од тада оспоравала да је водила системски допинг.

Предсједник радне групе IAAF Руне Андерсен, која се бави руским допингом, рекао је да због тога што Русија није признала наводни системски допинг, који је откривен, "не може да се осјећа лагодно, јер нема гаранција да се неће понављати".

Он је додао да је радна група предложила да се руским спортистима још увијек не одобри враћање у атлетику, а да је одбор IAAF тај приједлог једногласно прихватио.

Андерсен је казао да ако Русија не направи напредак ка испуњавању реформи WАDА прије следећег састанка у јулу, IAAF ће "размотрити даље мјере".

То подразумијева "повлачење дозволе да се руски спортисти такмиче као неутрални у међународној конкуренцији" и "предузимање потребних корака како би се Атлетски савез Русије (RUSAF) искључио из чланства у IAAF".

"Радна група ће сада затражити хитан састанак са RUSAF-ом и министарством спорта, како би их притисли у рјешавању овог случаја", додао је Андерсен.

Предсједник IAAF Себастијан Коу рекао је да трајно искључење RUSAF из организације није пријетња, већ да је то жеља да се тренутна ситуација ријеши што прије.

"Ми руске спортисте желимо што прије назад. Али неке ствари морају да се ријеше. Свијет мора да буде сигуран да су ти спортисти у провјерљивом систему", рекао је Коу.

Неколико руских спортиста претходне недјеље учествовало је на Свјетском дворанском првенству у Бирмингему под неутралном заставом. Марија Ласицкене освојила је златну медаљу у скоку у вис, док је Данил Лисенко тријумфовао код мушкараца.

Извор: Независне новине