latinica  ћирилица
07/03/2018 |  08:00 ⇒ 20:58 | Аутор: РТРС

"Зелено свјетло" за скенирање гласачких листића (ВИДЕО)

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је захтјев групе посланика за разматрање по хитном поступку Приједлог измјена и допуна Изборног закона БиХ, којим се предвиђа скенирање гласачких листића и увођење видео-надзора у просторијама гдје се гласа.
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ (Фото: http://bigportal.ba) -
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ (Фото: http://bigportal.ba)

У образложењу предложеног закона наводи се да ручно бројање гласова отвара могућност манипулација, чиме се доводе у питање исказана воља бирача, правичност изборних резултата, па и самих избора. Посланици СНСД-а били су против.

О садржају закона није вођена расправа, а о Приједлогу закона посланици ће се изјаснити на крају сједнице.

Група посланика из СДП-а, СББ-а и ДФ-а /Мирсад Мешић, Дамир Бећировић, Саша Магазиновић, Мирсад Ђонлагић, Фехим Шкаљић, Дамир Арнаут и Денис Бећировић/ предлаже и увођење видео-надзора у просторијама гдје се гласа.

У образложењу предложеног закона наводи се да ручно бројање гласова, уз споран кредибилитет и стручност, отвара широк спектар манипулација, чиме се доводе у питање исказана воља бирача, правичност изборних резултата, а тиме и самих избора.

Током дискусије о захтјеву за разматрање по хитном поступку овог приједлога закона, Мешић /СДП/ је рекао да се овим не угрожавају започети разговори о измјенама Изборног закона БиХ.

Шеф Клуба посланика ХДЗ-а Никола Ловриновић изјаснио се да није за то да се овај приједлог усваја по хитном поступку јер у себи, како је навео, садржи низ дилема, те је затражио и став Централне изборне комисије БиХ.

Саша Магазиновић /СДП/ одговорио је Ловриновићу да парламент БиХ усваја законе, а не Централна изборна комисија БиХ, која има задатак да их спроводи.

Он се заложио за транспарентност изборног процеса и фер изборе, без манипулација водећих политичких странака током гласања, истичући да ће скенирање гласачких листића томе знатно допринијети.

Заим Бацковић /БПС/ заложио се за максимално смањење изборног инжењеринга и крађе гласова на изборима.

Дамир Арнаут /СББ/ сматра да би скенирање гласачких листића унаприједило процес бројања гласова на изборима јер се листићи неће бројати ручно, него скенером, а његов колега Мирсад Ђонлагић додао је да је та пракса усклађена са европским стандардима и да обезбјеђује веће поштовање воље грађана.

За Момчила Новаковића /НДП/ овај приједлог је прихватљив, али је питао како ће бити обезбијеђено нових 13 милиона КМ за спровођење овог закона. Према његовим ријечима, овај приједлог би требало разматрати по скраћеној процедури.

Сенад Шепић /НБ/ рекао је да ће подржати и принципе и хитну процедуру јер наведени приједлог подржава вољу бирача, а подршку је својом дискусијом исказао и Јасмин Емрић /А-СДА/, који сматра да је техничко унапређење изборног процеса неминовно.

Шеф Клуба посланика СДС-а Александра Пандуревић сматра да је увођење скенера у изборни процес веома добро ради спречевања злоупотреба, али да овај клуб неће подржати хитну процедуру због једног од приједлога који се односи на узимање отиска прста, о чему би требало да се изјасни и Агенција за заштиту личних података.

Асим Фазлић најавио је да ће Клуб СДА подржати хитну процедуру, а у име ХДЗ-а 1990 то је потврдила и Диана Зеленика.

Лазар Продановић из СНСД-а навео је да "има резерву према хитној процедури" јер је ријеч о важној материји. За њега проблем није скенирање, него, како каже, корумпирани чланови бирачких одбора.

Његов страначки колега Никола Шпирић упозорио је посланике да не могу да причају о нерегуларности избора у БиХ, а за то вријеме да сједе у скупштинским клупама, у складу са резултатима тих избора.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Младен Босић /СДС/ сматра да управо парламент треба да прича о "изборним крађама, куповини гласова", као и о неминовности фер избора и демократији, а да надлежни органи морају више да воде рачуна о законитости изборног поступка.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Сташа Кошарац рекао је да је најприје требало реализовати пилот пројекат у вези са овим приједогом, да би се показало да ли је то најбоља опција за унапређење изборног процеса и спречавање малверзација и девијација.

Предраг Кожул из ХДЗ-а навео је да подржава све технолошке иновације изборног процеса, али да хитна процедура тренутно није примјерена овој компликованој теми.