latinica  ћирилица
07/03/2018 |  08:15 ⇒ 08:15 | Аутор: РТРС

Електрокрајина утростручила добит

"Електрокрајина" а.д. Бања Лука је у 2017. години наставила са унапређењем пословних резултата који су довели до троструко веће нето добити у односу на претходну годину.
Електрокрајина Бања Лука - Фото: РТРС
Електрокрајина Бања ЛукаФото: РТРС

У Управи овог предузећа наводе да је предузеће лани остварило укупне приходе у износу од 238,2 милиона КМ што је за непуних 2,5 милиона КМ више у односу на претходну годину, док је нето добит повећана са 265.586 КМ на 817.910 КМ.

Родољуб Топић, извршни директор за економске послове “Електрокрајине“, казао је да предузеће досљедно проводи све мјере и механизме за ефикаснију наплату електричне енергије.

"Наплата електричне енергије у 2017. години увећана је за 3,5 процентна поена, на 104,6 одсто, укључујући наплату потраживања по основу склопљених уговора о репрограму и нагодбама посредством медијације. Посебно водимо рачуна о ажурној наплати текуће потрошње код купаца са којима је у претходном периоду закључивано судско или вансудско поравнање", нагласио је Топић.

Директорица "Електрокрајина" Сека Кузмановић указала је на успјешну реализацију мјера које су довеле до смањења дистрибутивних губитака на најнижи послијератни ниво од 12,7 одсто, што је за 0,3 процентна поена мање у поређењу са 2016. годином.

У Управи "Електрокрајини" наводе да су у 2017. години реализовали инвестиције у износу од 18,7 милиона КМ, првенствено у изградњу и санацију 296 километра дистрибутивне мреже и 107 трафостаница. Напомињу да би укупна вриједност инвестиција била и већа да није дошло до одређених застоја у јавним набавкама материјала.

"Ове године планирамо снажнији инвестициони замах, тим прије јер ћемо отпочети велики трогодишњи пројекат модернизације дистрибутивне мреже и уградње 30.000 дигиталних бројила са даљинсим очитавањем потрошње", казала је Сека Кузмановић.

Извор: Независне новине