latinica  ћирилица
07/03/2018 |  09:29 ⇒ 13:55 | Аутор: РТРС

Званичници Српске честитали 8. март

Предсједник Републике Српске Милорад Додик упутио је честитку поводом 8. марта- Међународног дана жена.
Палата Републике - Фото: РТРС
Палата РепубликеФото: РТРС

"Свим женама честитам 8. март - Међународни дан жена, њима и њиховим породицама желим пуно здравља, среће и успјеха. Обиљежавање 8. марта прилика је да се подсјетимо дугогодишњих напора на остваривању друштвених, економских и политичих права жена у свијету, са посебним освртом на достигнуте стандарде у равноправности полова у Републици Српској", наведено је у честитки предсједника Српске.

Додик је истакао да унапређење положаја жена, у свим областима живота и рада, остаје заједнички циљ нашег друштва.

Честитку поводом 8. марта упутила је и премијерка Жељка Цвијановић, поручивши да ће Влада Српске настојати да допринесе побољшању укупног положаја жене.

"Влада Републике Српске ће и убудуће, приликом креирања политика и мјера, радити на побољшању укупног положаја жена и њиховом оснаживању, инсистирати на промоцији равноправности полова и на пуној друштвеној укључености и остваривању свих других економских и социјалних права", наводи се у честитки.

Цвијановићева је истакла да су се жене организовале посредством невладиног сектора и грађанске иницијативе у настојању да буду равноправне, едуковане, економски независне и активно укључене у друштвени живот, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

"Обиљежавањем Дана жена развијамо демократску свијест и обавезујемо се на наставак дјеловања и улагања заједничких напора у сврху остваривања истинске равноправности жена и мушкараца. Жене у Републици Српској данас обављају бројне високе и одговорне функције једнако добро као мушкарци, а уједно су и равноправни хранитељи породице", навела је Цвијановићева у честитки.

Она је нагласила да остаје обавеза свих да улога и положај жене у друштву буде још препознатљивија и да сваки дан у години буде посвећен једнакости, равноправности, толеранцији, солидарности и општем друштвеном добру.

"Стога, 8. март не треба да буде једини дан у години када се говори о жени, већ њена права треба поштовати сваки дан", истакла је Цвијановићева.

Међународни дан жена честитао је и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

Чубриловић је поручио да је улога жена све значајнија у друштву с обзиром на то да их је све више на руководећим позицијама и да су у многим областима носиоци политичког, економског и друштвеног развоја Српске.

Чубриловић је истакао да ће Народна скупштина Републике Српске и друге најважније институције наставити са јачањем и изградњом институционалног оквира који ће омогућити потпуно поштивање највиших демократских принципа родне равноправности.

"Имајући у виду значај и улогу жене у нашем друштву и породици, упућујем искрене честитке поводом 8. марта са жељом да и овај дан свим женама донесе радост и срећу", навео је Чубриловић у честитки, изразивши захвалност свим женама на несебичном доприносу изградњи бољег и хуманијег друштва у Републици Српској и БиХ.