latinica  ћирилица
07/03/2018 |  11:12 | Аутор: РТРС

Како спријечити деменцију

До 2050. године више од 130 милиона људи у свијету живјеће с деменцијом, а један од свака три случаја могао би бити спријечен ако би људи у већој мјери бринули о здрављу мозга, показало је најновије истраживање.
Деменција (илустрација) -
Деменција (илустрација)

Међу кључним факторима ризика за настанак деменције су недостатак образовања, губитак слуха, пушење и физичка неактивност. Процјењује се да 47 милиона људи у свијету има деменцију. Извјештај о томе сачинила су 24 свјетска стручњака који наводе да начин живота има велику улогу у повећању или смањењу ризика за деменцију.

Истраживање је показало да су особе које нису завршиле средњу школу у већем ризику од деменције, а научници савјетују наставак учења током читавог живота како би се повећале когнитивне резерве.

Још један велики ризик је губитак слуха у средњем добу, што може довести до друштвене изолације и депресије, који су међу могућим факторима ризика за појаву деменције.

Стручњаци су упутили још једну кључну поруку - оно што је добро за срце, добро је и за мозак. Живот без пушења, уз физичку активност, одржавање здраве тјелесне тежине, лијечење високог крвног притиска и дијабетеса могу смањити ризик од деменције, као и кардиоваскуларних болести и рака.

У истраживању није наглашено како храна и алкохол утичу на појаву сенилности. Истраживачи су додали да нису имали довољно података који укључују утицај исхране или алкохола, за које сматрају да су, такође, значајни за појаву деменције.

Извор: Агенције