latinica  ћирилица
07/03/2018 |  13:07 | Аутор: РТРС

"Салиховићу смета све што је српско"

Општинска организација породица заробљених и погинулих српских бораца и несталих цивила Сребренице упозорила је да независном бошњачком одборнику у Скупштини општине Зулфи Салиховићу, који пријети протестима на Дан општине 11. марта, смета све што је српско, али и да сам не може одлучивати и своју мржњу преносити на друге, изазивајући инциденте.
СО Сребреница - Фото: РТРС
СО СребреницаФото: РТРС

"Бошњаци су у Сребреници владали 17 година, додјељивали награде коме су хтјели и прегласавали Србе, који нису због тога изазивали нереде него су настављали институционалну борбу на законит начин. Они су прегласавњем донијели резолуцију о издвајању Сребренице из састава Републике Српске, која никада није поништена и тражимо од Скупштине општине да се она стави ван снаге", наведено је у саопштењу ове организације.

Из Организације породица заробљених и погинулих српских бораца и несталих цивила Сребренице су поручили да је доста провокација и да Устав и законе Републике Српске морају поштовати сви који у њој живе или одговарати уколико их крше.

Из ове организације и Удружења грађана "Источна алтернатива" најавили су организовање контрамитинга у случају да Салиховић организује протест.

И предсједник локалног СДП БиХ Хакија Мехољић осудио је Салиховићеву најаву бојкота свечане сједнице Скупштине општине и организовање протеста на Дан општине.

"Овдје је потребан компромис и међусобно уважавање, а не пријетње и уцјене. Дан општине је свечани дан и треба послати позитивну слику у свијет из овог мјеста и не изазивати немире", рекао је Мехољић Срни.

Он је нагласио да је Додик слободан човјек и предсједник Републике Српске и да се то мора поштовати. "Он може увијек да дође у ову општину. То му нико не смије оспоравати и условљавати било чим, без обзира да ли га воли и цијени или не", рекао је Мехољић.

Он је додао да породица Зулфе Салиховића живи у Тузли и да не брине о евентуалним посљедицама по Бошњаке и становништво у Сребреници, које протести и евентуални инциденти могу изазвати.

Салиховић, који је искључен из СДП-а БиХ чији је био одборник, противи се додјели највећег општинског признања Плакете са златним грбом општине Сребреница Додику и због тога је најавио организовање бојкота и протеста у вријеме одржавања свечане сједнице Скупштине општине 11. марта.

Извор: СРНА