latinica  ћирилица
07/03/2018 |  13:43 ⇒ 14:36 | Аутор: РТРС

СНСД неће подржати именовања генерала и измјене Изборног закона

Клуб посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ неће подржати потврђивање одлуке Предсједништва БиХ о именовању професионалних војних лица на формацијска мјеста генерала у Министарству одбране БиХ и Оружаним снагама БиХ, најавио је предсједавајући Клуба Сташа Кошарац.
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

"Зашто бисмо подржали одлуку Младена Иванића? У садржају одлуке постоји много дискутабилних елемената", изјавио је Кошарац у паузи сједнице Представничког дома.

Говорећи о захтјеву групе посланика за разматрање по хитном поступку Приједлога закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, којим се предвиђа скенирање гласачких листића ради утврђивања резултата избора, Кошарац је изразио бојазан да неки, увођењем нове технологије желе да на дан избора и у вријеме када треба пребројати гласачке листиће, направе хаос евентуалним манипулацијама.

"На тај начин желе оспоравати вољу бирача и изборне резултате у октобру. Чињеница је да су одређени политички субјекти свјесни свог статуса код бирача. Изневјерили су бираче и нису остварили оно што су им обећавали", навео је Кошарац.

Он је истакао да је дефинитивно неопходно повећати степен надзора у изборном процесу.

"СНСД афирмише фер и демократске изборе. Желимо да дамо допринос да избори буду спроведени у демократској атмосфери и уз уважавање различитих политичких мишљења, ставова и програма", рекао је Кошарац.

Он је као разлоге због којих се посланици СНСД-а противе овом законском приједлогу навео и чињенице да није било пилот-пројекта овог приједлога ни у једној локалној заједници, те да Централна изборна комисија БиХ, која по закону спроводи изборни процес, о овом приједлогу није дала мишљење.

Кошарац је упитао одакле ће бити обезбијеђено предвиђених 13 милиона КМ када се зна да је буџет институција БиХ усвојен.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је данас захтјев групе посланика за разматрање по хитном поступку Приједлога закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, којим се предвиђа скенирање гласачких листића ради утврђивања резултата избора.

О садржају закона није вођена расправа, а о Приједлогу закона посланици ће се изјаснити на крају сједнице.

Група посланика из СДП-а, СББ и ДФ /Мирсад Мешић, Дамир Бећировић, Саша Магазиновић, Мирсад Ђонлагић, Фехим Шкаљић, Дамир Арнаут и Денис Бећировић/ предлаже и увођење видео-надзора у просторијама гдје се гласа.

У образложењу предложеног закона наводи се да ручно бројање гласова, уз споран кредибилитет и стручност, отвара широк спектар манипулација, чиме се доводе у питање исказана воља бирача, правичност изборних резултата, па и самих избора.

Извор: СРНА