latinica  ћирилица
07/03/2018 |  16:03 ⇒ 16:08 | Аутор: РТРС

Глухаковић: Све више њемачких туриста долази у Српску

Министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић рекао је данас да је из године у годину примјетно повећање броја њемачких туриста у Српској, оцјењујући да је том позитивном тренду допринијело и досадашње учешће Српске на Међународном сајму туризма у Берлину.
Предраг Глухаковић - Фото: РТРС
Предраг ГлухаковићФото: РТРС

Глухаковић је нагласио да је ово учешће важно, јер је берлински сајам најзначајнија туристичка манифестација и берза у свијету на којој Српска жели да покаже ко је и шта туристички има да понуди.

"Српска је недовољно истражена дестинација за неке земље и изузетно је туристички атрактивна, због чега смо овдје представили наше највеће природне љепоте и указали на потенцијал који имамо", истакао је Глухаковић, који је данас у Берлину присуствовао отварању 52. Међународног сајма туризма на којем ће у наредних пет дана Туристичка организација Српске представити најзначајније туристичке потенцијале Републике Српске.

На овом сајму су, у оквиру туристичке понуде Српске, представљене дестинације активног одмора, попут националних паркова и планина, кратке градске туре са обиласцима културно-историјских знаменитости, понуда манифестационог туризма, односно фестивала за младе који се одржавају љети, те други туристички садржаји који се сматрају потенцијално занимљивим иностраним туристима, саопштено је из ресорног министарства.

Штанд, на коме је представљена туристичка понуда Српске, посјетиле су и делегације земаља из окружења, те представници највеће свјетске туроператорске компаније "Томас Кук", са којима је министар Глухаковић разговарао о могућностима сарадње и заједничким пројектима у наредном периоду.

Глухаковић и његов савјетник Александар Ђурић сутра ће разговарати са организаторима сајма у Берлину и представницима туристичке привреде Њемачке, а у оквиру шесте привредне манифестације "Дунавски салон" учествоваће у међународној панел-дискусији о теми "Култура и туризам у реализацији Дунавске стратегије".

Према подацима Туристичке организације Републике Српске, туристи из Њемачке налазе се у самом врху по броју гостију који посјећују дестинације Српске, а прошле године остварили су 16 одсто већи број долазака и 13 осто већи број ноћења у односу на 2016. годину.

Сајам у Берлину, који ће бити отворен до недјеље, 11. марта, једна је од најзначајнијих међународних сајамских манифестација из области туризма, која за стручну и пословну јавност представља важан извор информација о трендовима у овој области.

Извор: СРНА