latinica  ћирилица
07/03/2018 |  16:28 ⇒ 16:52 | Аутор: РТРС

Купање у мору ипак није тако здраво по организам?

Истраживање чије резултате преноси ББЦ показује да пливање у мору значајно повећава изглед за развој пробавних тегоба, болова у уху и других болести.
Одмор - Фото: РТРС
ОдморФото: РТРС

Медицински факултет Универзитета Екстер и Центар за екологију и хидрологију спровели су истраживање у којем је закључено да у поређењу са непливачима шансе за развој болова у ушима расту 77 одсто код оних који се купају у мору, а за пробавне поремећаје 29 одсто. Осим на пливање, ризици се односе и на водене спортове.

Студија је обухватила 19 мањих истраживања из Британије, САД, Аустралије, Новог Зеланда, Данске и Норвешке која се повезују са купањем у мору и болестима, тачније 120 хиљада испитаника.

“У богатим земљама попут Британије постоји перцепција да је мало здравствених ризика повезаних с временом проведеним у мору", каже др Ен Леонард – "Супротно томе, наш рад показује да вријеме проведено у мору повећава вјероватност развоја болести попут болести уха и проблема са пробавним трактом, болова у желуцу и пролива. Мислимо да то показује да је загађење нешто што погађа пливаче у неким од најбогатијих земаља".

Др Вил Гејз каже да њихова студија нема намјеру да одврати људе од одласка на море, које је свакако корисно за здравље јер побољшава физичку кондицију и повезује човјека са природом. Како каже, већина људи ће се опоравити од инфекција без икаквог лијечења, али оне се могу показати озбиљнијим за рањиве групе попут старијих особа и мале дјеце.

"Далеко смо одмакли у смислу уклањања загађења из мора, али наши докази показују да још увијек има пуно посла на том плану. Надамо се да ће ово истраживање допринијети даљим напорима за уклањањем нечистоћа из приобаља барем", објаснио је.

Извор: Б92