latinica  ћирилица
07/03/2018 |  16:55 ⇒ 08/03/2018 | 10:23 | Аутор: РТРС

Посебна пажња биће посвећена незапосленим демобилисаним борцима (ВИДЕО, ФОТО)

У Бањалуци је одржан састанак предсједника Републике Српске Милорада Додика, премијерке Жељке Цвијановић и министара са делегацијом Борачке организације Српске.
Додик и Цвијановићева са делегацијом Борачке организације Српске (фото: Љубица Ковачев) - Фото: РТРС
Додик и Цвијановићева са делегацијом Борачке организације Српске (фото: Љубица Ковачев)Фото: РТРС

Након састанка, министар рада Миленко Савановић и предсједник БОРС-а Миломир Савчић рекли су да је неопходно ријешити проблем више од 14 хиљада демобилисаних незапослених бораца.

Савчић је након састанка у Бањалуци истакао да је неопходно тражити рјешења за одређену врсту помоћи незапосленим демобилисаним борцима.

"Нажалост, неповољна је старосна структура демобилисаних бораца за запошљавање, али морамо проналазити начин да им помогнемо", сматра Савчић.

Он је навео да би требало да буде потписан меморандум између Владе и БОРС-а гдје ће бити наведена права из борачко-инвалидске заштите и начин њихове реализације.

Савчић је нагласио да су на састанку анализирана права из области борачко-инвалидске заштите и да је прецизирано шта се од њих реализује, а шта не.

Миломир Савичић

"Примјењујући искуства из Србије или Хрватске, када је ријеч о демобилисаним борцима, покушаћемо ријешити проблеме наших бораца. Најреалније би било да се одређеним субвенцијама у оквиру комуналне дјелатности помогне, а да ли ће то бити везано за потрошњу електричне енергије или умањење процента потрошене електричне енергије - видјећемо", каже Савчић.

Он је навео да није искључено и да буду одређене новчане исплате два пута годишње, којим би били покривани трошкови домаћинстава демобилисаних бораца.

Савчић је рекао да је на састанку разговарано и о стаусу БОРС-а и тенденцијама које су присутне у Српској.

"Бојим се да се такмичимо да стигнемо број борачких удружења у Федерацији БиХ /ФБиХ/ којих је више од 1.000, а код нас је за сада њих 29, од којих се многа од њих не залажу за права и рјешавање проблема бораца", каже Савчић.

Он је подсјетио да демобилисани борци у Српској, који имају 60 и више година, имају мјесечни борачки додатак, за разлику од ФБиХ.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић истакао је да се у Српској поштује законска регулатива која се односи на борачке категорије и да је неопходна додатна брига о незапосленим борцима.

Он је рекао да је на данашњем састанку договорено да се кроз мјесец дана потпише меморандум између Владе и БОРС-а кроз који би се посматрала сва законска регулатива која дефинише права борачке популације и направила анализа испуњавања права бораца.

Миленко Савановић

"Меморандумом би се брзо нашла и рјешења за питања која нису регулисана законом како би се ова популација охрабрила и како би им се побољшао стандард", додао је Савановић.

Министар је рекао да је један од приједлога данашњег састанка и да се помогне кроз одређене субвенције електричне енергије код незапослених бораца који немају никаква или су примања минимална.

Састанку предсједника Републике Српске Милорада Додика и премијерке Жељке Цвијановић са делегацијом Борачке организације присуствовао је и министар финансија Српске Зоран Тегелтија.