latinica  ћирилица
07/03/2018 |  18:06 ⇒ 08/03/2018 | 08:06 | Аутор: РТРС

Видљиво повећање броја жена у јавној управи Српске (ВИДЕО)

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић изјавила је данас да је актуелна влада Српске - влада жена, да има министарства у којима су доминантно жене, те да радује и број бираних жена у локалним самоуправама.
Решић, Марић, Лукач, Ђурић Марковић - конференција - Фото: РТРС
Решић, Марић, Лукач, Ђурић Марковић - конференцијаФото: РТРС

Решићева је пред почетак конференције "Анализа положаја жена у јавној управи Републике Српске" рекла да се бројеви ипак мијењају, те да борба за женска права није пројекат који траје два мјесеца или двије године, већ процес који траје и трајаће.

Она је изразила задовољство што је у посљедњих седам или осам година видљиво повећање броја жена у јавној управи, наводећи да данас има министарстава у којима су доминантно жене, попут Министарства управе и локалне самоуправе, Министарства саобраћаја и бројних других гдје сва руководећа мјеста или већину воде жене.

"То су огромни искораци. Оно што нас такође може радовати је и број бираних жена у локалним самоуправама, затим у Народној скупштини двије потпредсједнице су жене, први пут имамо предсједницу Вијећа народа и то су све ствари које се полако мијењају", рекла је Решићева.

Она је истакла да је потребно наставити рад на побољшању положаја жена и говорити о женским правима и могућностима жена, али и бити задовољан искорацима који су ипак видљиви.

У синдикату управе Републике Српске жене су заступљене у проценту од 60 одсто и чине већину запослених у јавној управи, истакнуто је пред почетак конференције коју организују Џендер центар Владе Републике Српске, Синдикат управе Републике Српске и Синдикално-едукативни центар.

Директор Џендер центра Републике Српске Мирјана Лукач рекла је да је то респектабилан број и сигнал Џендер центру Владе Републике Српске да заједно са Синдикатом управе ради интензивно на унапређењу положаја жена у јавној управи.

Лукачева је новинарма пред почетак конференције рекла да је јако мало жена на руководећим положајима и да се сусрећу са многим проблемима.

"И код њих је присутан `стаклени плафон` да га у једном тренутку у напредовању у каријери не могу превазићи и да су генерално мушкарци на руководећим положајима и у многим другим сегментима у јавној управи на бољим позицијама и позицијама моћи", рекла је Лукачева.

Она је истакла да је конференција начин радног обиљежавања Међународног дана жена - 8. марта, те да ће бити уприличено и потписивање Протокола о сарадњи између Џендер центра Владе Српске и Синдиката управе Републике Српске са циљем успостављања оквира за будућу сарадњу и унапређење односа у области равноправности полова, те спровођења мјера и активности из ове области.

Лукачева је подсјетила да је Џендер центар прошле године Међународни дан жена посветио женама жртвама ратног злочина – силовања, а ове године посвећује женама које раде у јавној управи.

Она је истакла да су значајни помаци у побољшању положаја жена на селу, наводећи да је Српска једина у региону урадила Акциони план за унапређење положаја жена на селу и да ће тај документ бити 12. новембра у Њујорку на сједници о статусу жена као најбоља регионална политика.