latinica  ћирилица
07/03/2018 |  18:28 ⇒ 21:17 | Аутор: РТРС

Ускоро изградња Дринског насипа (ВИДЕО)

Са почетком грађевинске сезоне требало би да почне и изградња Дринског насипа у Семберији, дужине 33 километра.
Дрински насип - Фото: РТРС
Дрински насипФото: РТРС

Први радови почеће на подручју Јање, гдје је у току експропријација земљишта. Пројекат, вриједан 24 милиона марака, биће финансиран кредитом Свјетске банке, чији је гарант Влада.

Изградња Дринског насипа почеће уз доњи ток ријеке Јање, а прва фаза подразумијева дио насипа дужине 4,6 километара. Тендер за извођача радова биће расписан до краја марта. 

- Ми очекујемо да тај пројекат траје три године и да комплетан насип буде завршен негдје 2021. или почетком 22. године да буде изграђен комплетан дрински насип који ће бити наставак оног који је урађен од ушћа Дрине у Саву пет километара, изјавио је Чедомир Стојановић, помоћник министра за водопривреду Републике Српске

Мјештани, који се још опорављају од посљедњих поплава, надају се да ће Дрина коначно бити зауздана.

Предвиђена је експропријација 109 хектара земљишта за насип и додатних 53 хектара за позајмиште материјала за градњу. Иако свјесни дугорочне користи мјештани се нерадо одричу првокласног пољопривредног земљишта, посебно у Амајлијама гдје сада узгајају више од 2.000 говеда.

Првокласно пољопривредно земљиште биће откупљено по цијени од двије марке за квадратни метар , а парцеле веће од 3.000 квадатних метара које се изузимају од појединаца могу да буду замијењене државним земљиштем на другој локацији.
Дрина је само у двије посљедње велике поплаве причинила штету од 100 милиона марака.