latinica  ћирилица
07/03/2018 |  21:42 | Аутор: РТРС

Откривено чиме је отрован бивши руски шпијун

Британска полиција саопштила је да су бивши руски шпијун Сергеј Скрипал и његова ћерка отровани такозваним нервним агенсом.
Откривено чиме је отрован бивши руски шпијун - Фото: ТАНЈУГ
Откривено чиме је отрован бивши руски шпијунФото: ТАНЈУГ

Сергеј и Јулија Скрипал нађени су без свести у Солзберију у недељу, а и даље су у критичном стању. Случај се третира као покушај убиства.

Такође, полицајац који је први стигао на мјесто где су нађени Скрипал и његова ћерка, сада је у тешком стању, саопштио је шеф антитерористичке полиције, које је преузела истрагу, Марк Роули.

Нервни агенси су класа органских једињења која садрже фосфор и који ометају механизам преноса порука до органа. Полиција није ипак саопштила која је тачно супстанца у коришћена у овом случају.

Послије проналажења двоје онесвешћених људи британске власти спровеле су акцију деконтаминације тог мјеста.

Сергеј Скрипал је 2006. осуђен због шпијунаже за британску обавештајну агенцију МИ6. Он је осуђен у Москви на 13 година затвора и ослобођен је 2013. у америчко-руској размјени шпијуна.

Скрипал је послије хапшења у Москви 2004. признао да га је 1995. регрутовала британска обавјештајна служба, као и да им је давао информације о руским агентима у Европи, а да је за узврат добио накнаду од 100.000 америчких долара.

Извор: Агенције