latinica  ћирилица
08/03/2018 |  10:15 ⇒ 14:13 | Аутор: РТРС

Чубриловић: Српска поново брани 9. јануар

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић сазвао је за сутра прву сједницу Тима за припрему одговора и учешће у одбрани поводом захтјева десет делегата у Вијећу народа за оцјену уставности члана 2. став (1) Закона о Дану Републике.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

"Поново подношење захтјева представника бошњачког народа са циљем оспоравања права Републике Српске да доноси одлуке о својим празницима не води стабилизацији прилика у БиХ, него нас врти укруг да се не бисмо могли бавити суштинским питањима која су важна грађанима", рекао је Чубриловић.

Захтјев је потписало осам чланова Клуба Бошњака и два Клуба Хрвата у Вијећу народа Републике Српске.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић потврдио је да је формирао тим за припрему одговора на нови захтјев бошњачких и хрватских делегата у Вијећу народа да се Дан Републике прогласи неуставним и истакао да референдум о 9. јануару није дерогирао ранију одлуку Уставног суда БиХ, како се тврди у најновијем захтјеву. Рекао је да ће тим који чине угледни правници припремити одговор и евентуално учешће представника Народне скупштине у јавној расправи пред Уставним судом БиХ. Потврдио је да је у Народну скупштину стигао захтјев Уставног суда БиХ да одговори на захтјев десет делегата из Вијећа народа који оспоравају уставност 9. јануара као Дана Републике.

Чубриловић је нагласио да Република Српска никада неће укинути 9. јануар као Дан Републике и истакао да се никоме не може оспоравати датум рођења па ни Српској.

Он је рекао да је Народна скупштина Републике Српске одлуку о Дану Републике Српске донијела у складу са Уставом Републике Српске, што је потврдио и Уставни суд Републике Српске који је 22. децембра 2016. године утврдио да Законом о Дану Републике није повријеђен витални национални интерес бошњачког народа.

"Недвосмислено је постојала правна основа и уставна и законска за организовање и одржавање републичког референдума на основу којег је донесен Закон о Дану Републике, а неспорно упориште за одржавање референдума је у члану 70 и 77 Устава Републике Српске и у Закону о референдуму и грађанској иницијативи", појаснио је Чубриловић.

Најавио да ће тим који чине угледни правници припремити одговор и евентуално учешће представника Народне скупштине у јавној расправи пред Уставним судом БиХ.

Тим чине: предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске академик Рајко Кузмановић (координатор Тима), проф. др Синиша Каран, проф.др Миле Дмичић, проф. др Жељко Мирјанић, проф. др Дарко Радић, проф.др Радомир Лукић, народни посланици и чланови Одбора за уставна питања Драган Чавић, Недељко Гламочак и Перица Бундало, министри Антон Касиповић и Лејла Решић, адвокар Јован Чизмовић, историчар Жељко Вујадиновић и секретар Одобра за уставна питања Драгана Марковић.

Извор: РТРС/ЕурБлиц