latinica  ћирилица
08/03/2018 |  10:37 ⇒ 10:46 | Аутор: РТРС

Филм "Довлатов" привукао руску публику (ВИДЕО)

Руско-пољско-српска копродукција, филм "Довлатов", који је свјетску премијеру имао у Главном такмичарском програму овогодишњег Берлинског филмског фестивала да би убрзо имао и српску премијеру на Фесту, постигао је изванредан успјех већ током првог викенда приказивањима у биоскопима Русије.
Милан Марић, глумац - Фото: Screenshot/YouTube
Милан Марић, глумацФото: Screenshot/YouTube

У само прва четири дана филм редитеља Алексеја Германа у руске биоскопе привукао је више од 300.000 гледалаца, доспјевши тако међу три најгледанија филма у Русији у овом тренутку, што је огроман успјех за филм тог профила и недвосмисленог артхаус усмјерења, истичу из Филмског центра Србије.

У овом биографском филму о руском књижевнику и дисиденту Сергеју Довлатову насловну улогу је одиграо млади српски глумац Милан Марић.

Занимљиво је да се на другом мјесту по гледаности у Русији налази филм "Лед", у коме игра српски глумац Милош Биковић.

Када је о дистрибуцији мимо Русије ријеч, "Довлатов" је већ откупљен за неколико крупнијих тржишта широм Европе.

Париска дистрибутерска кућа Алфа Виолет продала је овај филм стриминг сервису Нетфликс за територије енглеског говорног подручја.

Током Берлинског фестивала та дистрибутерска кућа склопила је уговоре за дистрибуцију филма и у Француској, Шпанији, Португалији, Бугарској, Румунији, Турској, Тајвану, Бразилу.

"Довлатов" је продат за дистрибуцију и у земљама Балтика и у Кини, а у току су преговори са заинтерсованима из Скандинавије и Грчке.

Филм је копродуцирала београдска кућа Арт Попкорн, а подржао Филмски центар Србије.

Извор: Агенције