latinica  ћирилица
08/03/2018 |  15:14 ⇒ 18:54 | Аутор: РТРС

У Бијељини прошле године 200 захтјева за развод брака (ВИДЕО)

Основном суду у Бијељини, прошле године, поднесено је чак 200 захтјева за развод брака, а истовремено је склопљено 800 бракова. Статистика показује да је сваки четврти брак окончан разводом.
Суд у Бијељини (Фото: infobijeljina.com) -
Суд у Бијељини (Фото: infobijeljina.com)

Уз бракоразводне поступке обично се актуелизује и питање подјеле заједничке имовине или издржавање. Грађани се често јаве у Службу за пружање бесплатне правне помоћи, да би ријешили неки од ових проблема.

"Интересантно је да су тужбе за развод брака доста заступљене, а осим њих, ту су и захтјеви за споразумни развод брака и заједнички приједлог за развод брака", рекао је Зоран Радић, самостални стручни сарадник за пружање правне помоћи Градска управа Бијељина.

Центар за социјални рад био је укључен у више од половине бракоразводних парница гдје супружници имају заједничку малољетну дјецу, па се уз покушај мирења покушава постићи и споразум о родитељству који успијева у 60 одсто случајева

"Некад имамо партнере који су врло зрели и који успију на прави начин да препознају које су потребе дјеце. Ми смо фокусирани на то да и даље заједнички сарађују, да као родитељи буду врло одговорни. Без споразума имамо негдје око 20 одсто оних супружника заврши без споразума и то су они случајеви гдје имамо највише конфликтних ситуација", истиче совијална радница Цвијанка Ракић.

За развод се лакше одлучују млађи, а разлози су најчешће слабо међусобно познавање, неспоразуми у широј породичној заједници, али и насиље, алкохолизам, коцкање и ванбрачне везе. У новије вријеме појављују и фиктивни разводи ради рјешавања егзистенцијалних питања, а најчећше одласка или останка у иностранству.