latinica  ћирилица
08/03/2018 |  16:44 | Аутор: РТРС

Министарство: Некоректан однос Савеза пољопривредних произвођача

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске саопштило је да одбацује тврдње Савеза удружења пољопривредних произвођача Српске и сматра да је ријеч о некоректном односу након договора са удружењима који ће у потпуности бити проведен кроз План усмјеравања средстава и Правилник о подстицајима за ову годину.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

"Укупна повећања износа за подстицаје за пољопривреду у овој години су 11 милиона КМ и све гране производње у пољопривреди су добиле значајна повећања, па се оваквим иступима покушава довести у питање договор који је постигнут у Влади, а који су, подсјећамо, поздравила сва удружења", додаје се у саопштењу.

Представници удружења су подржали подстицаје за капитална улагања, затим регресирани дизел, откуп пшенице и противградну заштиту, све оно што немају произвођачи у Федерацији БиХ, истичу у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Подстицаји у Републици Српској су адекватни специфичностима аграрног сектора у Српској и одговарају потребама већине произвођача, додаје се у саопштењу.

У саопштењу се наводи да када је ријеч о ограничењима по појединим мјерама производње, она морају постојати и то је произвођачима такође јасно предочено, а биће сразмјерна обиму производње, ради спречавања пробијања аграрног буџета.

Савез удружења пољопривредних произвођача Републике Српске саопштио је да Нацрт правилника о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села за ову годину није у складу са договором представника пољопривредних произвођача са предсједником и премијером Српске.