latinica  ћирилица
08/03/2018 |  17:31 ⇒ 20:48 | Аутор: РТРС

Вигемарк у Прњавору: Локалне заједнице важан дио европских интеграција (ВИДЕО)

У оквиру пројекта "Локална заједница преузима иницијативу", којим је обухваћено 15 локалних заједница у БиХ, у Прњавору је одржана дебата представника привреде, локалне управе и цивилног друштва. Присуствовао је и шеф делегације Европске уније у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк.
Вигемарк у Прњавору - Фото: РТРС
Вигемарк у ПрњаворуФото: РТРС

Осим податка да у овој општини поред три конститутивна народа складно живи чак живи 13 националних мањина, што их чини Европом у малом, начелник Прњавора Дарко Томаш каже представили су привредну структуру ове општине и ту се похвалили статистиком.

Дарко Томаш, начелник општине Прњавор, истиче да привредници ове општине остваре годишњи приход виши од 650 милиона КМ, од чега се више од 190 милиона КМ односи на извоз. Према подацима Агенције за статистику, општина Прњавор је била друга општина у Републици Српској по суфициту у платном промету са иностранством. Остварен је суфицит од 77,2 милиона марка.

Европске интеграције нису нешто што је искључиво резервисано за главне центре, попут Сарајева и Бањалуке већ се односе на цијело друштво које треба да буде трансформисано, порука је шефа делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунара Вигемарка.

"Желимо да имамо директну комуникацију са људима који долазе из свих сфера живота, укључујући и саму управу. У Прњавору смо данас разговарали са начелником општине, предузетницима, представницима цивилног сектора, младима, студенатима и свима на које се европске интеграције односе", рекао је Вигемарк.

Никола Минаси, амбасадор Италије у БиХ каже да је у Италији, која је дио ЕУ, локална заједница је изузетно важна у процесу европских интеграција и дјеловању у ЕУ.

"Зато ми је драго што је ЕУ у БиХ преузела иницијативу да се посјете градови, какав је и Прњавор, који су кључни у свим процесима приближавања БиХ ЕУ", истакао је амбасадор.

Директор Агенције за развој општине Тешањ Исмар Алагић учесницима данашње дебате пренио је искуства своје општине.

"Свака локална заједница треба да ствара средину у којој је угодно бити грађанин, задовољство бити радник, а пожељно бити инвеститор.", нагласио је Алагић.

Начелник Прњавора Дарко Томаш подсјетио је и да су представљена два важна пројекта за која траже подршку ЕУ -пројекат санације двије градске улице, за шта је потребно 1,3 милиона марака и пројекат набавке стоке за пољопривреднике и износу већем од пола милиона марака.