latinica  ћирилица
10/03/2018 |  08:25 ⇒ 11/03/2018 | 07:43 | Аутор: РТРС

Предсједник Српске отворио Поликлинику у Источном Сарајеву (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, министар здравља и социјалне заштите Српске Драган Богданић и директор Болнице Источно Сарајево Горан Тодоровић данас су у Источном Сарајеву свечано отворили Поликлинику у саставу ове болнице.
Отварање Поликлинике у Источном Сарајеву - Фото: РТРС
Отварање Поликлинике у Источном СарајевуФото: РТРС

Предсједник Српске изјавио је да отворена Поликлиника Болнице Источно Сарајево "направљена искључиво средствима државе Републике Српске" и да је опредјељење власти да се на цијелој територији Српске обнове и уреде болнички центри.

Наводећи да је у току изградња нове болнице у Источном Сарајеву чији ће саставни дио бити и ова поликлиника, Додик је рекао да је из буџета Републике Српске укупно издвојено 55 милиона КМ, при чему то није урађено науштрб средстава за здравствени сектор.

У изјави након отварања Поликлинике и обиласка радова на изградњи новог болничког објекта, Додик је истакао да је опредјељење власти Републике Српске да се на цијелој територији Српске обнове и уреде болнички центри.

"Од нове болнице у Невесињу, реконструисане болнице у Требињу, потпуно реконструисаног центра у Фочи, изградње болнице у Источном Сарајеву, у Зворнику смо давно завршили реконструкцију, изградили нову болницу у Бијељини, у Добоју почињемо да градимо нову болницу, у Бањалуци завршавамо Клинички центар, који ће крајем ове године биће доступан свима, у Приједору идемо у санацију", прецизирао је предсједник Српске.

Према његовим ријечима, Република Српска издваја далеко више за здравство него што је то према неким европским стандардима за овај број популације и густину насељености.

"Морамо да финансирамо одређене праксе које овдје због малог броја становника имају мањи број корисника, али смо се у сваком случају за то опредијелили", рекао је Додик, подсјећајући да ће се нови здравствени центар у Источном Сарајеву звати "Србија".

Отварање Поликлинике у Источном Сарајеву (Фото: РТРС)

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић изразио је задовољство што је данас у Источном Сарајеву на употребу грађанима Сарајевско-романијске регије предат савремени поликлинички центар и што може најавити завршетак изградње и опремања болнице.

"Болница, односно дијагностички центар опремљен је по свим европским стандардима, кадар едукован, припремљен", рекао је Богданић новинарима након отварања Поликлинике Болнице Источно Сарајево.

Богданић је рекао да је Поликлиника ту да им пружи правовремену и квалитетну здравствену заштиту онда када им затреба.

Отварање Поликлинике у Источном Сарајеву (Фото: РТРС)

Директор Болнице у Источном Сарајеву Горан Тодоровић изразио је захвалност предсједнику Додику, Влади Републике Српске и високим званичницима Српске без којих, како је нагласио, не би било Поликлинике.

"Данас нашем народу предајемо на употребу објекат којег се не би постидјеле ни богатије земље од наше", рекао је Тодоровић.

Отварању Поликлинике су присуствовали и министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић и министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, представници локалних власти, посланици у парламентима Републике Српске и БиХ са овог подручја.

Објекат је опремљен најсавременијом медицинском и немедицинском опремом, чиме су створени сви услови да почне са радом пуним капацитетом.

Поликлиника у Источном Сарајеву (Фото: РТРС)

Објекат од 4.000 метара квадратних изграђен је, адаптиран, реорганизован и саниран у оквиру пројекта "Пројектовање, изградња и опремање нове Јавне здравствене установе Болница Источно Сарајево".

У објекту Поликлинике Болнице Источно Сарајево налази се Ургентни центар са операционим блоком за хитне случајеве, РТГ центар и специјалистичко консултативне амбуланте - интерне медицине, педијатрије, хирургије, гинекологије, оториноларингологије, офталмологије и неурологије.

Објекат има и болничку кухињу са рестораном, универзалну дворану, амфитеатар, техничку просторију, оставе, радионице, комерцијални простор и одјељење магнетне резонанце.

Извор: РТРС/СРНА