latinica  ћирилица
10/03/2018 |  09:06 ⇒ 11/03/2018 | 18:58 | Аутор: РТРС

Жељка Цвијановић: Опозицију треба изучавати као посебан политички феномен (ВИДЕО)

Влади која ће бити формирана након избора, оставићемо много бољу ситуацију, него што је то било прије неколико година, посебно када је ријеч о извршењу буџетских обавеза. Ово у интервјуу за “ЕуроБлиц“ поручује премијерка РС Жељка Цвијановић поводом петогодишњице мандата на челу Владе Републике Српске. Интервју преносимо у цјелини.
Жељка Цвијановић  (фото:Siniša Pašalić / RAS Srbija) -
Жељка Цвијановић (фото:Siniša Pašalić / RAS Srbija)

Направили смо ту добру основу и свака будућа Влада мораће да његује, прије свега, тај социјални дијалог, али и показује повјерење и поштовање према свима онима који су њени саговорници у име грађана – наглашава премијерка.

Који су били највећи изазови за вас током досадашњег мандата?

Свакако оне полазне позиције које су биле - тешка економско-финансијска ситуација, односно сво оно наслијеђе које смо имали усљед глобалне економске кризе, након тога велика поплава која нас је задесила, па суша, а онда и борба са људима који су на нивоу БиХ блокирали сва средства намијењена грађанима Републике Српске. То је обиљежило прве три године, а двије уназад су прошле у нешто мирнијој атмосфери када је у питању економско-социјална ситуација. Она је значајно поправљена, а успјели смо да забиљежимо и неке рекордне резултате.

Чиме сте посебно задовољни, а шта је, ипак могло боље?

Поносна сам на чињеницу да смо у континуитету повећавали пензије, што је било опредјељење које сам показала одмах када сам постала премијер. Предано смо радили са Удружењем пензионера и успјели смо са повећањем које ће бити од априла, обезбиједити повећање пензија за 17,5 одсто. Забиљежили смо и рекордне резултате када је у питању број запослених, покривеност увоза извозом и направили добар дијалог са социјалним партнерима. Поносна сам и на чињеницу да смо упркос блокираних 750 милиона КМ намијењених Српској, у чијој блокади су, нажалост учествовале партије из Републике Сршске – СДС, ПДП, НДП успјели да повећавамо и давања за породичне, личне инвалиднине и за борачки додатак, као и што смо почели да исплаћујемо додатак за незапослене породиље од 405 КМ мјесечно. Важно је и то што смо постигли потпуну редовност исплате подстицаја у пољопривреди. Видјели смо и колико је политичких изазова и оних уставне природе које представљају одређену пријетњу за позицију Републике Српске. И ту “игру“ смо добро играли, захваљујући јединству институција у Српској, односно сарадњи Владе са предсједником Републике и парламентом, гдје смо увијек имали стабилну већину.

Шта је оно што је могло боље?

Имали смо већа очекивања када је у питању реструктурисање и рад јавних предузећа. Али, знајући какве су околности задовољна сам оним што је постигнуто. Јавна предузећа су дио укупног система и морамо сви да улажемо довољно труда да ствари буду боље. Када су у питању стратешка питања увијек кажем да ћемо морати и ми, али исто и Владе које ће долазити, много више радити на повезивању тржишта рада и образовања.

Колико је уопште тешко за једну жену да води Владу, поготово коалициону?

Покушаћу да побјегнем од клишеа да ли Владу води мушкарац или жена. Водити Владу је заиста тежак и одговоран посао. Морате да покажете чврстину, овладате одређеним процесима и то је веома изазовно. Чињеница да ако имате жену функционера, не само на тој позицји, већ и на неким другим важним у нашим срединама, то опет значи неку додатну димензију. Мада сматрам да смо ми ту много искорачили. Наравно да је увијек сложеније да водите коалициону Владу, али ту није било неких посебних проблема. Прво, зато што са коалиционим партнерима имамо дуготрајну сарадњу, јер је то коалиција која траје 20 година и друго, што нисмо имали разлика око стратешких тема.

Без обзира на показатеље које сте изнијели, опозиција сматра да не можете добити пролазну оцјену.

Мислим да опозицију коју ми имамо треба изучавати као посебан политички феномен, зато што је то школски примјер шта се у политици не треба радити, уколико желите да се позиционирате као нека солидна опција која зна шта ради и како да рјешава проблеме. Они су самим начином како су се понашали на власти и у Републици Српској некада давно, па потом на локалу, а затим на нивоу БиХ показали да немају пуно кредибилитета да критикују било кога. Стално говоре о задужењима, али морам да кажем да смо ми након свих тешких година, крај јануара дочекали са нивоом задужености од 40 одсто. Дакле то је удио у БДП, док је за вријеме њихове власти то износило 54,6 одсто. Увек ми је занимљиво када хоће са нама да укрсте копља око пензионера. Они су једина власт и то је било за време Младена Иванића, која је снизила пензије. Тврде да није тако, али јесте, јер је коефицијент на основу којег се исплаћивала пензија износио 0,57 одсто, што значи да нису исплаћивали ни онолико колико је људима писало у рјешењима. Грађани су ти који треба да процијене да ли су имали или нису пензије за вријеме ове или оне власти и на који начин су нека друга кретања била забиљежена када је у питању општи стандард.

Колико је несарадња Владе Републике Српске и Савеза за промјене, који чини власт у Сарајеву нанијела штете Српској?

То је ненормална ситуација која је нанијела огромну штету Републици Српској и нимало кривице не лежи на институцијама Српске, јер смо ми покушавали на безброј начина да укажемо тим људима да је важно да се договарамо о стварима које су важне за Републику Српску. Предсједник Додик је безброј пута сазивао састанке на којима је намјера била да се дефинишу одређене ствари које су суштински важне, али се они нису одазивали. При томе, није им било нимало мрско да одлазе на састанке које је организовао Бакир Изетбеговић. Што се тиче Владе имали смо само појединачне контакте, и то не претјераног интензитета и сваки пут када смо покушали нешто заједно да урадимо са њима, излазили су у медије и покушавали да јефтино поентирају, презентујући ту сарадњу на лажан начин. Радили су све што је могло да се уради да спијрече да до грађана и институција Српске дођу повољна средства из међународних аранжаман и програма подршке. Показали су незрелост јер су мислили да ће тиме оштетити владајући структуру у Републици Српској, не разумијевајући да раде против интереса грађана. Црнадак је користио сваки могући међународни форум да облати Српску. Желио је да облати функционере Републике Српске, али се на крају тај рачун испостављао институцијама Српске, што показује да није дорастао функцији коју обавља.

Владајући блок још није изашао са кандидатом за предсједника Републике Српске. Хоћете ли Ви бити кандидат?

Кандидат ће бити онај којег саопшти СНСД, а то ће бити засновано на ономе што је процјена партије. Услиједиће и преговори са коалиционим партнерима и сигурна сам да ће бити јединствен кандидат. Прича о кандидатурама није завршена ни када је у питању опозициони блок.

Зашто то мислите?

Зато што постоје многи који лобирају да се многе ствари испретурају. Осим тога имате и један неред у оквиру опозиције. Једни би да одмах имају обећање за мјесто премијера, иако знају да им изборни резултат ту позицију неће донијети, али рачунају да ће на тај начин лакше привући гласаче и вратити одметнуте чланове. Други опет мисле како и они имају кадрове за такву позицију или да онај трећи нешто не заслужује, а у оквиру трећег многи мисле да нису добро послагали карте.

Мислите да Вукота Говедарица и Младен Иванић неће бити кандидати за оне позиције за које су представљени ?

Кажем само оно што знам да постоји у опозиционом блоку, а у њему постоји неред, иако глуме да је све у најбољем реду.

Колико су Говедарица и Иванић генерално јаки противкандидати?

Што се тиче Говедарице, мислим да је он превише необавијештен и о процесима у његовој странци, а и уопште у друштву да би га неко узимао превише озбиљно. Што се тиче Иванића, ту је наметнута вјештачка теза о његовој политичкој снази или способности, која је без упоришта. Иванић никада своју снагу као политичар није црпио из своје политичке партије, јер његова партија никада није, нити ће пребацити десет одсто подршке. Он је своју политичку снагу црпио од неких других, првенствено СДС, који се сада осипа. За разлику од тога, предсједник Додик своју политичку снагу црпи првенствено из своје партије, а онда, кроз партнерство у оквиру наше коалиције, рачуна и на коалициону снагу.

Хоће ли се Борислав Бојић приклонити СНСД или ДНС?

Не знам коме ће се приклонити, то је његова аутономна одлука. Оно што је важније јесте чињеница да из тог СДС, који је представљао највећи ресурс у оквиру опозиције, људи одлазе. Одлазе препознатљиви људи и који су били идентификовани са СДС. Дошли су у ситуацију да су их напустили скоро сви носиоци посланичких листа, а имате и огромно осипање на терену.

Да ли ће се још неко из СзП прикључити вашем блоку?

Има заинтересованих, посебно на локалу. Постоје људи који су обесхрабрени њиховом сарајевском политиком, а били су много година чланови СДС. Оно што се дешава у СДС је резултат унутрашњег незадовољства. Изгубили су своју снагу, изгубили идентификацију, дјелују дезоријентисано и неартикулисано. Тамо има много људи који су заинтересовани да пређу у СНСД. То нису само звучна имена, као што је име Бојића, који је идентификација СДС, већ људи на терену који се осјећају преварено, јер су изиграна њихова политичка очекивања.

Да ли бисте лично прихватили кадидатуру за предсједника Републике Српске?

Када су у питању кандидатуре ствари посматрам да ту нема “личног“ и шта желите или не. Постоје процјене и политике којих се држите. Ако сте неко ко је предан и одан члан странке и разумијете шта је политичи циљ, онда се тамо дефинишу ствари и утврде ко су носиоци одређених послова. Никада нисам ни овај посао доживљавала да ли се то мени свиђа или не. Играм тимски и никада нисам играла само своју утакмицу. Увијек ће ми бити драго да се тимски дух задржи и у СНСД јер је он и те како препознатљив, а ја сам дио тима.

ДНС тврди да ће и они имати свог кандидата?

Чули сте да је предсједник СНСД рекао да ће СНСД имати кандидате за обе поједначне позиције. Вјерујем у истрајност коалиције и немам никакву сумњу да ћемо имати заједничког кандидата.

извор: ЕуроБлиц