latinica  ћирилица
10/03/2018 |  15:45 ⇒ 21:00 | Аутор: РТРС

Обиљежено 25 година од оснивања Другог одреда специјалне бригаде полиције Српске (ВИДЕО)

У Тишчи и Шековићима данас је обиљежено 25 година од оснивања Другог одреда специјалне бригаде полиције Републике Српске.
Специјална бригада - Фото: РТРС
Специјална бригадаФото: РТРС

У свечаном постројавању учествовало је око 60 припадника ове специјалне јединице, након чега је служен парастос за 21 погинулог борца.

10. марта 1993. године први пут постројен је Други одред специјалне бригаде МУП-а Републике Српске. Тачно 25 година послије, на истом мјесту у Тишчи, учинили су то ветерани овог одреда. Поносни су што су током Одбрамбено-отаџбинског рата били припадници јединице која је бранила српски народ и Републику Српску, гдје год је то било потребно.

Миленко Ковачевић командир првог вода Другог одреда специјалне бригаде МУП-а Републике Српске каже да је ова јединица имала свој велики ратни пут.

"Било је то широм Српске и БиХ, и гдје год смо могли и стигли, ми смо бранили српски народ", истакао је Ковачевић.

Припадник Другог одреда специјалне бригаде МУП-а Републике Српске  Рајко Жугић наводи да је свако поносан ко је био у овој јединици, не само ова већ комплетна Специјална бригада полиције дала је велики допринос у стварању и одбрани Републике Српске.

Јединица је задатке извршавала на свим ратиштима, од Мркоњић Града до Требиња. У тим борбеним дејствима погинуо је 21 припадник Другог одреда.

Ратни командант Другог одреда специјалне бригаде МУП-а Републике Српске Милош Ступар напомиње да се обиљежавање формирања јединице организује највише због оних који су уградили живот у темеље Републике Српске, те да они никада не смију бити заборављени.

"Настојимо да наше борбе и наша искуства пренесемо на млађа покољења, да они то не забораве, јер народ који заборави сигурно ће му се историја поновити, а не би ја волио да се ово понови нашој дјеци", истиче Ступар.

Предсједник Борачке организације Српске, генерал Миломир Савчић истакао је да је јединицу красила велика храброст.

"Много је лакше формирати јединицу бројног стања 100-200 људи у неком великом граду са 100-200 хиљада људи. Овдје је то заиста подвиг, што просто говори о генетици овог народа, о њиховој сталној борби за слободу на овим просторима.", наводи Савчић.

Кроз Други одред специјалне бригаде МУП-а Републике Српске прошло је око 250 људи, углавном становника Шековића, Тишче, Власенице и околних мјеста.