latinica  ћирилица
11/03/2018 |  13:44 | Аутор: РТРС

"Трампова политика угрожава напредак и запошљавање"

Царине које је амерички предсједник Доналд Трамп најавио на челик и алуминијум узроковаће отпуштања радника и утицаће на економски раст, рекла је данас њемачки министар економије Бригите Ципријес.
Доналд Трамп - Фото: RT
Доналд ТрампФото: RT

Она је истакла да Европа и остали заговорници слободне трговине не би требало да дозволе подјеле.

"Трампова политика угрожава поредак глобалне слободне трговине. Он не жели да схвати структуру која је заснована на правилу система отвореног тржишта. Свако ко то оспорава, угрожава напредак, раст и запошљавање", нагласила је Ципријесова.

Она је напоменула да Њемачка и њени савезници сада морају да очувају поредак слободне трговине и да избјегну да буду подијељени због Трампове понуде о изузећу појединих савезника од предложених царина.

"Веома је важно да Европа заједнички покаже да ће бити контрамјера и да неће бити пукотина у савезу слободних трговаца", додала је Ципријесова.

Трамп је прије три дана одредио царине од 25 одсто на челик и десет одсто на алуминијум, које ће на снагу ступити за 15 дана. Амерички предсједник је из најављених мјера изузео Канаду и Мексико и није помињао могућност искључења других савезника.

Извор: СРНА