latinica  ћирилица
11/03/2018 |  17:58 | Аутор: РТРС

Путин одобрио обарање путничког авиона пред почетак ЗОИ 2014. године

Руски предсједник Владимир Путин потврдио је да је 2014. године одобрио обарање путничког авиона који је, како му је речено, носио бомбу, а мета му је била церемонија отварања Зимских олимпијских игара /ЗОИ/ у Сочију.
Владимир Путин (Фото: Спутник) -
Владимир Путин (Фото: Спутник)

У двочасовном документарном филму "Путин", који је емитован данас, руски предсједник појашњава у разговору са новинаром Андрејом Кондрашовим да су му безбједносни службеници 7. фебруара 2014. године, уочи церемоније отварања ЗИО, телефоном јавили да је отет авион на лету из Украјине ка Истанбулу и да отмичари захтијевају да слете у Сочи.

Кондрашов наводи да су пилоти турске авио-компаније "Пегазус" пријавили да један од путника посједује бомбу и да захтијева да летјелица промјени курс ка Сочију.

Према његовим ријечима, у авиону је било 110 путника, док је на стадиону у Сочију церемонији отварања ЗОИ присуствовало више од 40.000 људи.

Путин је затражио савјет од безбједносних званичника, који су му рекли да је према ванредним процедурама у сличним ситуацијама предвиђено обарање авиона.

"Рекао сам да дјелују у складу са планом", рекао је Путин, додајући да је непосредно послије тога дошао на стадион у друштву са званичницима Међународног олимпијског комитета.

Неколико минута касније Путин је добио нови телефонски позив у којем је обавијештен да је у питању лажна узбуна, да је путник био пијан и да је авион наставио лет ка Турској.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков потврдио је да су тачни наводи изнесени у овом документарном филму.

Извор: СРНА