latinica  ћирилица
11/03/2018 |  19:23 ⇒ 12/03/2018 | 11:31 | Аутор: РТРС

Федерално министарство за борачка питања запошљава оптужене за ратне злочине (ВИДЕО)

Да ли је федерално министарство за питања бораца у служби институционалне одбране Бошњака оптужених за ратне злочине?
Институционална одбрана оптужених - Фото: РТРС
Институционална одбрана оптуженихФото: РТРС

По сценарију "Насер Орић" који је, уочи подизања оптужнице за злочине над српским заробљеницима у околини Сребренице, напрасно постао савјетник у Министарству у којем су касније вршене сумњиве ревизије војних евиденција свједока-па и очевидаца злочина, у циљу њихове дискредитације, још један званичник овог Министарства, Мартин Франчешевић, планирано је, да "стане" у одбрану оптужених.

Ријеч је о процесу који се води против Елфете Весели и Сакиба Халиловића због убиства дјечака Слободана Стојановића у околини Зворника.

Мартин Франчешевић је вјерни пратилац оптуженог Сакиба Халиловића Кибета. Обојица су запослени у истом министарству.

Бар су донедавно били. И оба су удруженим снагама, пречесто заступали "исте" интересе.

Ратни диверзант Халиловић постао је мирнодопски стручни савјетник у Министарству.

Толико стручан да су му доступне, и предмет Орић је то показао, мешетарењу подложне сарајевске ратне војне евиденције.

Ратни командант 108. бригаде ХВО-Франчешевић у истом том Министарству постао је помоћник министра, а за шта друго него опет, за евиденције. Обојица су ратовала против Срба, Халиловић за убиство српског дјечака Слободана оптужен, Франчешевић за злочин над Србима насеља Бодериште код Брчког, и даље само осумњичен.

Истрага "траје". Но осумњичени ратни злочинац, свог оптуженог "колегу", у стопу је пратио до суднице и назад, још од јула прошле године, када је суђење почело. У судници родбини оптужених друштво правио, ван ње са адвокатима одбрамбену тактику разрађивао. Онда су га ти исти адвокати, на посљедњем рочишту, предложили за вјештака, наравно-војних евиденција. Поступајући тужилац, аргументима се успротивио.

"У погледу вјештака господина Мартина Франчешевића, тужилаштво истиче да је овај вјештак у потпуности пристрасан у овом кривичном поступку", истиче тужилац Мирослав Јањић.

Примједбе тужиоца, Халиловићев адвокат Лејла Човић, није оповргла. Волшебно се правдала-како рочишту није присуствовала, па није "упућена".

Одћутала је и њена замјена-Мирна Делалић. Каже, неупућена и она. Но исти снимци "неупућених" адвоката са оптуженим и осумњиченим службеницима министарства, након сваког, изузев посљедњег рочишта, не иду у прилог "неупућености".

Оптужени Халиловић, међутим, признао је да је итекако упућен. И то када је предсједавајући Судског вијећа "неупућеног" адвоката упитао да ли је њена "неупућена" колегиница, успјела да прибави доказе, на којима одбрану темељи!

Преведено са крутог правничког језика, свједоци, углавном представљени као саборци Халиловића и Веселијеве, који су у доказном поступку указивали на њихову кривицу, из војних евиденција, у које увид имају и Халиловић и Франчешевић, могли би "перфидно" да нестану. То би већ могао да буде "ваљан" разлог Судском вијећу да те исте свједоке прогласи некредибилним. Док се из Министарства не оглашавају, сличан сценарио гледали смо и у случају Орић, којим су такође доминирали "неупућени" адвокати.

Тада је Орићев саборац, а очевидац ликвидација српских заробљеника, у униформи муслиманске војске чак и рањен, због тога и инвалиднину примао, и "преживио" најмање пет ревизија, напрасно "нестао" из војних евиденција.

"Симптоматично" баш у вријеме када је "сребренички газија", у истом Министарству именован за савјетника.

Шабан Максумић и дружина, свједока су прогласили "некредибилним", а Орића ослободили. Да ли ће друго судско вијеће исту шансу "пружити" и Халиловићу и његовом другару-вјештаку Франчешевићу?

У Судском вијећу, подсјетимо, сједи и Јасмина Ћосић. Прије него је обукла судијску тогу, носила је адвокатску.

Била је члан тима одбране Насера Орића. У процесу пред Хашким трибуналом бранила је и одбранила Орића.

Сада "ваљда" сасвим случајно суди Орићевим саборцима. И Мартин Франчешевић, пред бх. правосуђем осумњичен, пред истим напрасно постаје "свепристуни" вјештак. Већ је најављен и у предмету против Сакиба Махмуљина!

Сумњивих веза ових судских процеса са сарајевским Министарством за питања бораца има још-ако то "неупућено" бх правосуђе уопште занима!?