latinica  ћирилица
12/03/2018 |  08:34 | Аутор: РТРС

Ердоган: Борба против терориста је једини циљ Анкаре

Једини циљ операције "Маслинова грана" у подручју сиријског Африна јесте елиминисање терориста, изјавио је предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган.
Реџеп Тајип Ердоган - Фото: AP
Реџеп Тајип ЕрдоганФото: AP

Он је током обраћања члановима и присталицама његове Странке правде и развоја у турском граду Мерсин критиковао недостатак воље НАТО савеза да подржи тренутну мисију турске војске на сјеверозападу Сирије.

"НАТО, гдје сте? Напорно се боримо. Зар Турска није чланица НАТО-а? У Авганистан сте позвали земље чланице Алијансе", рекао је Ердоган.

Турски предсједник је додао да би се НАТО супротставио мисији Турске против курдске Народне заштитне јединице /ИПГ/ у Африну када би могао.

"Они би се отворено супротставили Турској у Сирији, када би могли. Али, када виде несаломиви став Турске, нису одлучни у намјери да се супротставе", изјавио је Ердоган.

Ердоган је још једном нагласио да је борба против терориста једини циљ операције у Африну и да Турској није циљ да осваја територије.

"Турска се бори против пријетње терориста у региону и бориће се против терориста гдје год су они активни", закључио је Ердоган.

Изјаве турског предсједника услиједиле су скоро седам дана након што је Пентагон најавио "операциону паузу" у борби против "Исламске државе" у источној Сирији, јер је турска офанзива утицала на борбене капацитете САД, пренио је "Спутњик".

Турска је војну операцију у Африну започела 20. јануара, у намјери да протјера снаге ИПГ даље од својих граница.

Извор: СРНА