latinica  ћирилица
12/03/2018 |  11:30 ⇒ 21:39 | Аутор: РТРС

Кошарац одговорио Звиздићу

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац изјавио је да народи и грађани БиХ, а посебно Републике Српске, у протекле три године нису имали никакве користи од Савјета министара на чијем је челу био кадар СДА Денис Звиздић.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

"Звиздић и његов страначки шеф Бакир Изетбеговић дио су пропалог пројекта једног броја званичника Европске уније и САД, који су прије три и по године моделирали нефункционалну и изразито неуспјешну власт у заједничким институцијама. Зато Звиздић, који може бити смијењен у сваком тренутку и чија позиција данас зависи од добре или лоше воље већине посланика у Представничком дому парламента БиХ, нема права да држи лекције било коме, а камоли државнику какав је Милорад Додик", поручио је Кошарац у изјави за Срну.

Реагујући на јучерашњи иступ Звиздића, који је критиковао изјаву предсједника Републике Српске Милорада Додика да је Поликлиника Болнице Источно Сарајево направљена искључиво средствима државе Републике Српске, Кошарац је нагласио да је развој догађаја у протекле три године јасно потврдио државност и функционалност Републике Српске, која једина има стабилне институције.

"Ни у Федерацији БиХ, ни у заједничким институцијама ништа не функционише, нити се водеће бошњачке и хрватске странке могу договорити око измјена Изборног закона БиХ. Очигледно је да због тврдоглаве идеологије Бакира Изетбеговића и жеље за наставком доминације над Хрватима, улазимо у озбиљну кризу у којој ће, након општих избора, власт бити могуће формирати једино у Републици Српској", рекао је Кошарац.

Он је поручио Звиздићу да ће политика СДА и његовог страначког шефа Бакира Изетбеговића водити ка све већој и снажнијој државности Републике Српске.

"Док је Звиздић глумио премијера и, уз свесрдну помоћ СДС-а и такозваног Савеза за промјене, покушавао да од Савјета министара БиХ направи владу, Република Српска је ишла и ићи ће својим путем", нагласио је Кошарац.

Он је додао да су посебно смијешне и неаргументоване Звиздићеве тврдње да је БиХ посљедњих година направила значајан искорак на европском путу, будући да је свима јасно да се БиХ налази на зачељу земаља Западног Балкана у процесу прикључивања Еврпској унији.

"Никаквог искорака не би било да се Република Српска није укључила у тај процес. А ми смо се укључили тек кад су Звиздић и Изетбеговић допустили да профункционише механизам координације и да Република Српска буде видљива у процесу европских интеграција. И сваки пут када се не буду поштовале институције Републике Српске и када се не уважи њихов став, БиХ ће стати, а Република Српска наставити да се развија у правцу модерне европске државе", закључио је Кошарац.

Извор: Срна