latinica  ћирилица
12/03/2018 |  13:52 ⇒ 18:06 | Аутор: РТРС

Голић - Ђуревић: Милион КМ за различите пројекте у Вишеграду

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић истакла је данас након разговора у Вишеграду са начелником те општине Младеном Ђуревићем да ће Влада Српске ове године издвојити милион КМ за различите пројекте у овој локалној заједници.
Ђуревић, Голић и Говедарица - Фото: СРНА
Ђуревић, Голић и ГоведарицаФото: СРНА

Голићева је рекла да Влада Републике Српске подржава руководство општине Вишеград и да ће ове године издвојити наведена средства за рјешавање инфраструктурних, развојних и инвестиционих пројеката.

Она је истакла да је ресорно министарство обновило еколошку дозволу за Хидроелектрану Вишеград зато што су завршене све активности из старе еколошке дозволе.

"Новом еколошком дозволом обухваћене су још неке активности које би Хидроелектрана `Вишеград` требало да заврши, а односиће се на чишћење корита ријеке Дрине, плутајућег отпада, док се не ријеши питање отпада које долази из Црне Горе и представља сметњу за функционисање саме Хидроелектране", нагласила је Голићева и додала да ће у вези с тим проблемом бити организован посебан састанак са министрима.

Она је изјавила да су обухваћене још неке активности Хидроелектране "Вишеград", као што су учешће у реконструкцији канализационе мреже и помоћ у реконструкцији и санацији моста који је уништен у Душчу због високог водостаја воде.

Голићева је навела да је са начелником разговарала и о коначном рјешавању статуса лица која користе станове у насељима Бикавац и Гарча.

"Влада Републике Српске донијела је одлуку о откупу станова, врши се ревизија одређених станова и надам се да ће до краја године сви станари моћи откупити свој стан", рекла је Голићева.

Она је додала да је у Вишеграду велики проблем депонија, која постоји већ годинама у овом граду.

"Ресорно министарство предложило је Скупштини стратегију рјешавања отпада за Републику Српску. Сада међународне организације, СИДА из Шведске и УНДП праве акциони план управљања отпадом и знаће се по регијама на који начин треба збрињавати и ријешити питање отпада, а да не буде превелико оптерећење за локалне заједнице", напоменула је Голићева.

Она је додала да је велики број људи на подручју општине Вишеград нашао посао у фирмама из Србије које су отвориле своја представништва у Вишеграду, што говори о додатној привредној активности на овом подручју.

Начелник општине Младен Ђуревић оцијенио је данашњи састанак врло конструктивним, те навео да је било ријечи о помоћи Владе Републике Српске и министарстава овој општини.

"На састанку је било ријечи и о Закону о легализацији који би омогућио да сви они који до сада нису предали захтјев за легализацију бесправно изграђених објеката буду у могућности да то учине, што би омогућио додатни закон о легализацији. На тај начин нашли би и додатне олакшице за борачке и социјалне категорије којима је највише потребан закон који би омогућио да са много мање средстава дођу до легализованих објеката", рекао је Ђуревић.

Он је додао да је градска депонија велики проблем за општину и да ће у наредних мјесец дана у Вишеграду бити одржан састанак министара екологије Црне Горе, Србије, Републике Српске тако да ће се озбиљније приступити рјешавању проблема градске депоније и плутајућег отпада на ријеци Дрини.

Главни правобранилац Републике Српске Миломир Говедарица рекао је да Правобранилаштво Републике Српске заступа имовинске односе у низу инвестиционих и развојних пројеката општине Вишеград.

"Проблем откупа станова за избјегличке категорије требало би да буде ријешен до краја године на задовољство свих", додао је Говедарица.

Извор: СРНА