latinica  ћирилица
12/03/2018 |  15:42 ⇒ 18:45 | Аутор: РТРС

Код Панчева откривено више од 100 тона отровног отпада

На подручју Панчева и Баваништа отркивене су три нове локације са преко стотину тона опасног отпада, саопштено из Министарства заштите животне средине.
Више од 100 тона опасног отпада пронађено у Панчеву (Фото: Tanjug, Filip Krainčanić) - Фото: ТАНЈУГ
Више од 100 тона опасног отпада пронађено у Панчеву (Фото: Tanjug, Filip Krainčanić)Фото: ТАНЈУГ

Министар заштите животне средине Горан Триван навео је да верује да тих локација има још неколико у Панчеву и околини, као и да припадају истом власнику.

На локацији у Панчеву близу пруге откривена је бурад, канистери са измјешаним емулзијама, коришћено уље, мазут, на неким мјестима је бацана пиљевина да скупи масне трагове и то је сада такође опасан отпад.

- Постоје бар још двије локације за које претпостављамо да су криви људи који су у фирми на чијем терену се налазимо, а то је предузеће Еко 21. Чини ми се да неким чудом, власник предузећа није у земљи, а ми ћемо, као министарство, као што то радимо протеклих недјеља активно да се бавимо свим фирмама које су регистроване за бављење опасним отпадом - изјавио је Триван.

Министар је навео да је на списку 113 регистрованих предузећа која се могу бавити опасним отпадом у Србији. Даода је да се њих 10-15 бави практично тим послом, те да ће кона прва бити контролисна, а затим ће бити прегледана и остала.

Свим предузећима која се баве управљањем опасним отпадом, каже министар, још једном ће бити провјерени сви услови који су им задати да би могли да се баве тим послом.

Уколико нису испунили услове, дозволе ће бити одузимане, навео је министар, јер је нулта је тачка толерисања оних који се баве опасним отпадом.

- Сматрамо да је то злочин према сопственој држави и тако ћемо се односити према томе. Они који су надлежни за ово, мораће да се суоче са посљедицама у складу са законом - јасан је министар.

Упозорио је да је ово злочин најгоре врсте према грађанима и није могуће да се толерише.

На откривеној локацији у Панчеву, према првим процјенама стручњака београдског Завода за јавно здравље, оперише се информацијом да је на земљи и у амбару, ускладиштено више од 100 тона отпада, за које се основано сумња да је опасан.

Опасан отпад од 1.816 тона, нађен је у кругу новосадске фабрике ХИНС у стечају, а који у себи садржи отпад од уља с тешким металима и другим канцерогеним супстанцама.

Извор: Танјуг