latinica  ћирилица
12/03/2018 |  20:05 | Аутор: РТРС

Умро Оскар Гренинг, "књиговођа из Аушвица"

Оскар Гренинг познат као "књиговођа из Аушвица", који је 2015. године постао један од посљедњих осуђених за злочине нацистичког геноцида над европским Јеврејима током Другог свјетског рата, умро је у 96. години, објавио је Шпигл.
Оскар Гренинг - Фото: AP
Оскар ГренингФото: AP

Он је умро у болници и није започео одслужење четворогодишње казне због улоге помоћника у убиству 300.000 људи у логору Аушвиц гдје је страдао милион жртава.

Шпигл пише да је Гренинг умро у петак, 9. марта, али затворска управа још није издала умрлицу. Он сам није учествовао у убиствима, али је бројао готовину узету од жртава по њиховом доласку у логор.

Пажњу јавности Гренинг је привукао 2005. године, након што је у једном интервјуу у коме је говорио о раду у логору покушао да убиједи људе који негирају Холокауст и да се геноцид догодио, и то у вријеме када су процесуирани претежно високорангирани званичници или војници, а не нижерангирани службеници у вези са Холокаустом над Јеврејима.

Гренинг је признао да сноси моралну одговорност за то што је радио у Аушвицу, које је укључивало слање новчаница које је пронашао у пртљагу Јевреја припадницима СС-а у Берлину.

Извор: СРНА