latinica  ћирилица
12/03/2018 |  20:09 ⇒ 21:04 | Аутор: РТРС

Петнаест година од убиства Ђинђића (ВИДЕО)

Поводом 15. годишњице убиства Зорана Ђинђића, на мјесту атентата положени су вијенци, а Влада Србије донијела је одлуку да се обезбиједи 110.000 евра за изградњу споменика бившем премијеру. Ђинђићево име још је вриједно на политичком тржишту, па дио опозиције, која је доживјела дебакл на недавним изборима, позива да се поново стане иза његовог лика.
Брнабић и министри одали пошту Ђинђићу (фото:Tanjug, Zoran Žestić) -
Брнабић и министри одали пошту Ђинђићу (фото:Tanjug, Zoran Žestić)

Испред Владе Србије гдје је убијен, сваког 12. марта, актуелни премијер и министри одају почаст човјеку за кога се каже да је увео демократију у Србију.

Иста слика је и када су његови бивши саборци у питању, иако одавно долазе у различитим колонама и политичким дресовима.

Ђинђић је био први демократски градоначелник Београда и први демократски премијер, истакли су представници Демократске странке, мада њен оснивач сигурно не би био срећан због рејтинга странке која је испод цензуса.

- Грађани Београда и Србије ће увијек одавати почаст и поштовање Ђинђићу, а нарочито ми из ДС-а. Он је успоставио нашу идеологију и утврдио пут којим даље идемо - рекао је Зоран Алимпић, члан Политичког савјета Демократске странке Србије.

За повратак јаке Демократске странке заложио се бивши предсједник Србије Борис Тадић и позвао странке настале из ДОС-а да се уједине.

- Само тако можемо да побиједимо чудовиште које је створио Александар Вучић - рекао је Тадић.

Стратег "Петог октобра" и данас има противнике. Неколико табли са називима улица, префарбано је јутрос јер носе његово име, док је данас рестаурисан, исто тако, прекречени мурал.

Визионар и иницијатор повезивања са Западом, остаће упамћен по идеји о подјели Косова и као ненадмашан говорник чији су цитати обавезни у рјечнику данашњих политичара.

Ђинћић је убијен 12. марта 2003. године на улазу у зграду Владе Србије, а непосредни починиоци из редова криминалног "земунског клана" и Јединице за специјалне операције су 2007. проглашени кривим и осуђени на укупно 378 година затвора. Мотив, међутим, до дан-данас није познат.