latinica  ћирилица
13/03/2018 |  10:22 ⇒ 13:58 | Аутор: РТРС

Не постоји велики ентузијазам када је ријеч о европском путу БиХ

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић оцијенила је да не постоји велики ентузијазам када је у питању европски пут БиХ, те напоменула да је Европа данас оптерећена неким проблемима којих раније није било.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

"Дефинитивно не постоји велики ентузијазам ни када је у питању Европа, ни кад смо у питању ми", рекла је Цвијановићева за "Независне новине".

Она је истакла да ЕУ јесте стратешко и политичко опредјелење ове земље, те подсјетила да је у БиХ много година било немогуће остварити било какав напредак, али да су се ствари донекле поправиле када је усвојен механизам коодинације.

Цвијановићева је додала да се у БиХ тешко "мало више потрудити" на европском путу јер нису ријешена нека базична питања, те да није ствар у томе да ли неко нешто жели, него поштовање оног што каже Устав.

"Што прије погледамо истини у очи и утврдимо шта су чије надлежности, прије ћемо рјешити та питања", додала је Цвијановићева.

Она је са жаљењем констатовала да се у овој години неће направити неки искорак у евроинтеграцијама јер је у питању изборна година.

На питање зашто је незадовољна радом српских представника у заједничким органима БиХ, премијер Српске је оцијенила је да је њихово дјеловање било штетно, често незрело, а често вођено тотално бесмисленим поривима.

"Прихватали су кадровска рјешења на уштрб српских позиција, настојали су ставити правосуђе БиХ у функцију својих политичких циљева како би прогонили оне које они нису могли побиједити на изборима, блатитли су Републици Српској по међународним форумима, успостављали су тијела којима се умањивала уставна позиција институција Српске, узурпирали су наша овлаштења, првобитно су усвојили механизам координације без консултација са институцијама Српске", истакла је Цвијановићева.

Она је додала да су "држали под блокадом близу 750 милиона марака намијењених грађанима Републике Српске, причали су неистине у медијима, давали лажна обећања пољопривредницима и још много тога чиме су показали да су се тотално одметнули од Српске".

"Процеси који се сада дешавају у њиховом политичком блоку је цијена коју плаћају", закључила је Цвијановићева.

Коментаришући примједбе да је противзаконито да приватни партнер "убире оно што су јавни приходи" у пројекту набавке радара за потребе МУП-а Српске по систему јавно-приватног партнерства, Цвијановићева је рекла да ће се видјети на који начин ће се правити расподјела, али да би тај пројекат свакако требало да буде реализован путем јавно-приватног партнерства.

"Чујем опозицију да би било боље да смо тих 12,5 милиона КМ обезбиједили у буџету или се задужили. Морам рећи да то није само 12,5 милиона КМ, ту има низ активности, од одржавања уређаја и мреже до отклањања кварова, запошљавања већег броја људи на тим пословима и слично", навела је Цвијановићева.

Она је истакла да је циљ тог пројекта постизање веће безбједности и да ће МУП Српске процјењивати локације за радаре.

"Њихов приоритетни циљ је да допринесу безбједности, а да ће то онда имати ефекте и на мању смртност, мање несрећа, а породичне трауме да и не спомињемо. Ми нити смо измислили радаре ни те камере, ни јавно и приватно партнерство. Рекла бих да смо ми ту чак у заостатку у односу на ЕУ и САД. Ви данас у Америци ни стадион не можете направити без јавно приватног партнерства", истакла је предсједник Владе Српске.

Извор: Срна