latinica  ћирилица
13/03/2018 |  11:28 ⇒ 15:38 | Аутор: СРНА

Повећан прилив миграната алармантан за све, осим за Mинистарство безбједности

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац упозорио је да надлежно Министарство безбједности БиХ не предузима никакве кораке како би учврстило границе земље и спријечило све извјеснији масовни талас миграната из ризичних земаља који би током прољећа и љета могао ући у БиХ.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

"Према подацима којима располажемо, а и према изјавама миграната које полиција све чешће открива у општинама источне Херцеговине, као и на подручју општина Фоча и Вишеград, неколико хиљада миграната покушаће ове године да из Грчке, преко Албаније и Црне Горе, уђе у БиХ, коју виде као земљу која налошије чува границу и у коју је најлакше ући на њиховом путу ка земљама Европске уније", нагласио је Кошарац у изјави за Срну.

Према његовим ријечима, случај од прије три дана, када су у Вишеграду откривена 42 мигранта, свједочи да је нова балканска рута преко Албаније и Црне Горе све активнија и опаснија по БиХ.

"Званични подаци Граничне полиције БиХ и Службе за послове са странцима према којима је у прошлој години за скоро 400 одсто повећан прилив миграната у БиХ алармантни су за све, осим за Министарство безбједности и министра Драгана Мектића, који новац пореских обвезника троши на скупо путовање у Катар, а не бави се послом за који је надлежан", упозорио је Кошарац.

Он је додао да Мектић игнорише упозорења полицијских служби и агенција које дјелују при Министарству безбједности о томе да БиХ нема капацитете за прихват значајнијег броја миграната, да се услови у Имиграционом центру у Трнову сваког дана погоршавају и да нема довољно људи да контролишу неприступачну и порозну границу са Црном Гором.

"Умјесто да ради на рјешавању тих горућих питања, Мектић се, по налозима Бакира Изетбеговића и Османа Мехмедагића Осмице, утркује са бошњачким политичарима у блаћењу и лажном криминализовању институција Републике Српске. Истовремено, то што нема довољно граничара, Мектићу не смета да врата министарства отвори за масовно запошљавање страначких СДС и СДА кадрова по уговору о дјелу", нагласио је Кошарац.

Он је додао да је, упркос јасним упозорењима ревизора, само у задња три мјесеца по основу уговора о дјелу у Министарство безбједности запослено пет нових службеника, док је до децембра прошле године уговор о дјелу у Мектићевом мандату имало 11 службеника.

"Постоје информације да ће на чело Одсјека за борбу против тероризма у Министарству безбједности доћи један врло проблематичан и радикално настројен бошњачки кадар. Таквима није мјесто у том одсјеку, посебно у тренутку када нам пријети талас миграната из високо ризичних земаља", закључио је Кошарац.