latinica  ћирилица
13/03/2018 |  11:46 ⇒ 13:14 | Аутор: РТРС

Потребна помоћ Владе за израду стратегија развоја општина (ВИДЕО)

Начелници општина Језеро Снежана Ружичић, Купрес Гојко Шебез и Источни Дрвар Милка Иванковић покренули су инцијативу према Влади Републике Српске да им обезбиједи 30.000 марака, по десет за сваку општину, за израду десетогодишњих стратегија развоја ових локалних заједница.
Израда стратегије развоја - Фото: РТРС
Израда стратегије развојаФото: РТРС

Ружичићева је рекла новинарима да ове општине не посједју адекватне планове развоја, што им отежава конкурисање за средства које додјељују донатори.

"Имамо стратегије које су старе и неквалитетне и зато тражимо од Владе, односно Министарства финансија да нам помогне да урадимо интегрисану стратегију развоја појединачних општина. И ми бисмо учествовали у изради са по пет хиљада марака", истакла је Ружичићева.

Она је додала да ће на тај начин створити предуслове да, заједно са сусједним општинама Шипово, Мркоњић Град, Рибник и Дринић, направе једну регионалну заједничку стратегију развоја ових општина.

"Дефинисали бисмо поља у којим можемо заједнички да дјелујемо, као што су туризам, екологија, канализациони одводи и слично. Са заједничком стратегијом бисмо могли приступити већим фондовома Европске комисије јер они подржавају регионалне активности", објаснила је Ружичићева.